13. prosinac

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2013. – Stupila je na snagu Regulativa o označavanju hrane 1169/2011 u Europskoj Uniji prema kojoj svaka pakirana hrana na deklaraciji mora imati podatke o sadržaju energije, masnoća, zasićenih masnoća, ugljikohidrata, šećera, proteina i soli. Zemljama članicama je ostavljena dodatna mogućnost nacionalnog označavanja.

 

2013. – Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu (SAD) otkrili su drugi kod unutar DNA molekule, otkriće je objavljeno u časopisu Science (13.12.2013. godine).

Od kada je 60.-tih godina prošlog stoljeća dešifriran genetski kod, pretpostavljalo se da on služi samo za pisanje informacija koje su potrebne za sintezu proteina. Sada je dokazano da se genetski kod koristi za još jednu važnu informaciju: on daje stanici upute kako da kontrolira gene.

Kod za kontrolu gena i kod za sintezu proteina ispisani su jedan povrh drugog što pokazuje izuzetnu važnost DNA molekule i njene moći pohranjivanja informacija.

Genetski kod u molekuli DNA koristi 64 kodona. Ovo otkriće dokazuje da neki od tih kodona imaju dva značenja: jedan se odnosi na sekvenciju proteina, a drugi na kontrolu gena. Kodoni koji nose dva značenja nazivaju se “duoni”.

Jasno je da se mijenjanjem genetskog koda (DNA molekule) postiže promjena u sintezi proteina. Ali sada je dokazano da se remećenjem ove druge “kontrolne informacije” uzrokuju značajne promjene u kontroli rada stanice, što u stvarnosti izaziva bolesti i poremećaje.

Otkriće američkih znanstvenika objašnjava mnogo toga u manipulaciji genoma biljaka. Na primjer ubacivanje jednog te istog gena u različite zone DNA molekule utječe na to da novo stvorene GM biljke mogu imati drugačiji oblik cvijeta – što utječe na mogućnost oprašivanja.  Ili, poznato je da GM kukuruz sadrži vrlo visoku razinu formaldehida, moguće radi hiperprodukcije koja nastaje mijenjanjem kontrole rada stanica. To objašnjava zašto stoka, ako ima izbor, od dvije hrpe hrane uvijek radije bira onu hranu koja nije GMO (može onjušiti razliku!). Ili, što se nutricionizma direktno tiče, može doći do smanjenja sinteze nutrijenta koje očekujemo od nekog poljoprivrednog proizvoda, pojave alergije i slično.

Ovo otkriće je vrlo opasno za GM industriju jer pokazuje da se ona bazira na krivoj pretpostavci prema koji se mijenjanjem DNA mijenjaju samo proteini. Sada je dokazano da se GM manipulacijom mijenja cijela stanica i rad cijele stanice. Usjevi i hrana dobivena od ovako manipuliranih biljaka ni na koji način ne mogu se smatrati “sadržajno istovjetni” konvencionalnoj hrani (što je opće načelo američke FDA, “substantially equivalent” prema kojem nije potrebno označavanje GM proizvoda i hrane).

Izvor:
University of Washington, washington.edu/news

 

Srodni članci ...

15. siječanj
views 1106
  2015. - Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) odobrilo je prodaju i uzgajanje soje i pamuka rezistentnih na dikambu. Dikamba je herbicid širokog spektra, koji se preko ...
15. ožujak
views 974
    Svake godine 15 ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) u organizaciji Consumers International.   2005. – Consumers Inter...
29. ožujak
views 1133
    2012. - Hrvatska Vlada na čelu s premijerom Milanovićem uspješno donijela Uredbu od izmjeni i dopunama uredbe o razni genetski modificiranih organizama ispod kojih proizv...
2. travanj
views 941
    1953. - Časopis Nature objavio je rad Francisa Cricka i Jamesa Watsona gdje su prvi puta opisali dvostruku uzvojnicu DNA molekule.   natrag na kalendar &nb...
5. travanj
views 989
    2014. - Ruski prvi ministar Dmitry Medvedev najavljuje da Rusija neće uvoziti američke GM proizvode: Ako Amerikanci vole jesti GM hranu, onda neka je jedu. Mi nemamo tu ...