19. lipanj

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2013. – U Engleskoj je uveden dobrovoljni standard označavanja pakirane hrane bojama semafora.

“Semafor” označavanje je izradila Agencija za prehrambene standarde UK (British Food Standards Agency – FSA) nakon konzulatacija sa udrugama potrošača i lancima prodaje hrane.

Shema rangira 4 ključna sastojaka hrane: masnoće, zasićene masnoće, šećer i sol, te im pridodaje zelenu, žutu i crvenu boju ovisno o sadržaju istih.

 

2013. – Uprava dioničkog društva Ledo odlučila je obustaviti otkup mlijeka i suradnju s kooperantima mljekarima.

U obrazloženju Uprava ističe da od 2007. godine ne koristi domaće mlijeko za proizvodnju sladoleda.

Podatci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja pokazuju da je u razdoblju od 2008. do 2010. godine Ledo bio među prvih pet otkupljivača iza Dukata i Vindije, u rangu Meggle-a, Belja i Zdenke.

Izvor: index.hr

 

2013. – U Washingtonu su najavljeni laureati nagrade “World Food Prize” – “Svjetske nagrade za hranu”. Nagrađeni su genetičari Robert Fraley (Monsanto), Marc Van Montagu (Gent Sveučilište, Belgija) i Mary-Dell Chilton (Syngenta) koji će podijeliti iznos od 250,000 američkih dolara.

Nagradu je obznanio američki državni tajnik John Kerry u State Departmentu uz obrazloženje da je uloga ovih genetičara u modernoj biotehnologiji biljaka otvorila vrata usjevima otpornim na pesticide, bolesti i ekstremne klimatske uvjete, kao i mogućnost rješavanja problema gladi u svijetu kroz povećanje prinosa i dostupnosti hrane.

Prati N.com