2. rujan

Print Friendly, PDF & Email

 

 

1910. –  Rođen je Donald Watson (02.09.1910. – 16.11.2005), engleski pacifist i tvorac riječi “vegan”. On je 1944. godine s 25 istomišljenika oformio Vegansku Udrugu. Vodio je, pisao i distribuirao Veganske Novosti, koje su od nekoliko primjeraka u roku od dvije godine porasle na petstotinjak kopija. (1)

Rođen u Mexboroughu, Yorkshire. Bio je slabašno i osjetljivo dijete. (1) Kao dijete provodio je vrijeme na ujakovoj farmi. Nakon prisustvovanja klanju svinje promijenio je mišljenje o idiličnim farmama, te postao vegetarijanac 1924. godine sa svojih 14 godina – tada se novogodišnjom odlukom odlučio da više nikad neće jesti meso.(2) 18 godina kasnije prestao je koristiti mliječne proizvode. (1)(2)

Tražeći ime za svoj način prehrane, u studenom 1944. godine, sa suprugom Dorothy skovao je naziv VEGAN, uzevši početak i kraj engleske riječi vegetarijanac – VEGetariAN (1) jer veganstvo započinje s vegetarijanstvom i vodi dalje do logičnog zaključka (2). Kritičari su tvrdili da ne može preživjeti na takvoj prehrani, no većinu ih je nadživio.

Bio je pacifist i protivnik rata. Nije bio član niti jedne stranke, ali je pratio politiku tijekom cijelog života. (2) Borio se za prava životinja, bio je nepušač, nije pio alkohol i nije koristio tvari za koje je smatrao da su toksini. Njegova braća su također prihvatila veganstvo. Cijelog života nije pio lijekove jer se većina njih testira na životinjama. U intervjuu 2004. godine, kada mu je bilo 93, kazao je: “Nikad nisam uzimao lijekove. Ja sam dokaz da veganstvo funkcionira jer sam bio slabog zdravlja u djetinjstvu i dolazim iz obitelji gdje se jelo meso. Da li poznajete devedeset-godišnjake koji nikad nisu uzimali lijekove?” (1)

Watson je napustio školu s 14 godina i radio kao stolar, kasnije je podučavao taj zanat. (1)

Izvori:
1. Rose Elliot: Donald Watson. The Guardian, 14.01.2006.
2. Donald Watson, Wikipedia, pristupljeno 30.08.2018.

 

 

Prati N.com