25. listopad

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2005. – Europski sud presudio je da je “feta” sir tradicionalni grčki proizvod i da stoga treba zaštititi njegovo ime u cijeloj Europskoj Uniji. Druge zemlje u EU neće moći proizvoditi “feta” sir budući da je “feta” zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se koristiti samo za tradicionalne feta sireve proizvedene u Grčkoj.

Pravna bitka trajala je deset godina: veliki proizvođači iz Francuske, Danske i Njemačke, tvrdili su da je “feta” generičko ime za slani bijeli sir u salamuri. Međutim sud je potvrdio da se zapravo 85% svog “feta” sira proizvodi u Grčkoj, a druge zemlje proizvođači često su na svoju verziju “fete” stavljali fotografije i grafiku koja asocira na Grčku.

 

1955. – U SAD-u je započela prodaja prvih komercijalnih mikrovalnih pećnica za domaćinstvo.

Mikrovalnu pećnicu izumio je Percy Spencer, američki samouki izumitelj.

Mikrovalna je ustvati prvi puta prezentirana osam godina ranije, pod nazivom “Radarange”, bila je veličine hladnjaka, težine oko 340 kg, sa cijenom između 2,000 i 3,000 dolara. Hlađenje magnetrona, srca mikrovalne pećnice, koji pretvara električnu energiju u mikrovalno zračenje, bilo je na vodu, te ste za njenu instalaciju trebali pozvati i vodoinstalatera.

Komercijalne pećnice iz ’55.-te radile su na 220 volti, sa dvije brzine kuhanja (500 i 800 W), a bile su veličinom nešto manje. Magnetroni u ovim manjim modelima imali su hlađenje na zrak, te nije više bilo potrebe za dodatnim instalacijama u kuhinji. Cijena im je iznosila 1.295 dolara, te je prodaja bila dosta spora.

U godinama koje su uslijedile, došlo je do niza drugih poboljšanja mikrovalne, tako da je 1976.g čak 17% kućanstva u Japanu i 60% kućanstva u SAD-u imalo svoju mikrovalnu.

Mikrovalna pećnica kuha selektivnim zagrijavanjem vode sadržane u namirnicama. Kada su vrata pećnice zatvorena, strujni je krug zatvoren i pećnica radi. Elektromagnetni valovi su preko vodiča usmjereni na dio pećnice gdje se stavlja hrana. Energiju mikrovalnog zračenja apsorbiraju molekule vode iz hrane te tako nastaju brze vibracije i zagrijavanje vode u hrani, dok se istovremeno zrak oko tih namirnica ne zagrijava. Učestalo gibanje i trenje molekula zagrijava hranu izloženu djelovanju mikrovalova. Ventilator u pećnici reflektira valove širom pećnice, dok rotirajući pladanj služi za jednakomjerniji raspored mikrovalova.

 

Srodni članci ...

1. listopad
views 1035
    Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke.   Prvoga dana listopada obilježava se Svjetski dan vegetarijanstva od 1977. godine. Time se pokušava osvjestiti etič...
2. listopad
views 513
    Dijeljm svijeta se obilježava Dan životinja s farma, s ciljem skretanja pozornosti na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja. natrag na kalendar  
16. listopad
views 1054
    16-tog listopada se u cijelom svijetu obilježava "Svjetski dan hrane".   1945. - Ujedinjeni Narodi osnovali su Organizaciju za hranu i agrikulturu (FAO - Food ...
22. listopad
views 1047
    1981. -  Američka FDA dozvolila je upotrebu aspartama kao sladila u hrani i piću. natrag na kalendar  
24. listopad
views 539
    2017. - Europarlamentarci su glasali za smanjenje teškog metala kadmija u mineralnom gnojivima. S 343 glasa za, 252 protiv i 59 suzdržanih, izglasano je smanjenje razine ...