4. travanj

Print Friendly, PDF & Email

Svjetski dan mrkve. Obilježava se od 2003. godine u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Rusiji, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu.

1932. – Professor Charles Glen King sa Sveučilišta u Pittsburgh-u, izolirao je vitamin C gotovo u isto vrijeme kao i Albert Szent-Gyorgyi. Za istraživanje koje je trajalo čak 5 godina bilo je potrebno izdvojiti komponente iz tisuća komada svježih limuna. Na kraju, King i kolege, uspjeli su izolirati čistu kristalnu tvar koja je značila lijek za skorbut, dugotrajnu i tešku avitaminozu koja je bila poznata već stoljećima, a danas je gotovo rijetkost.

1887. –  Rođen je William Cumming Rose (u. 25. rujna 1985. g.), američki biokemičar i nutricionist zaslužan za otkriće esencijalnih aminokiselina. Nakon što je otkrio da je mliječni protein kazein esencijalan za rast i razvoj štakora, 1936. g. utvrdio je i prvu esencijalnu aminokiselinu treonin. Tijekom godina je različitom kombinacijom hrane utvrdio i svih devet esencijalnih aminokiselina za štakore: lizin, triptofan, histidin, fenilalanin, leucin, izoleucin, metionin, valin i arginin.

Cijelo je desetljeće, počevši od 1942. g. Rose istraživao prehranu čovjeka ne bi li utvrdio koje su esencijalne aminokiseline u ovom slučaju. Pod njegovim uputama, studenti su modificirali svoju prehranu, a Rose je na kraju utvrdio da ih ima 8 kod odraslih osoba.

1828. – Casparus van Wooden patentirao je prvu instant čokoladu u prahu.

Prati N.com