8. prosinac

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2015. – Stupile su na snagu izmjene Pravilnika o PDV-u, čime je doniranje hrane oslobođeno plaćanja poreza na dodanu vrijednost, PDV-a. Time je omogućeno da se smanji nepotrebno bacanje hrane te da se ona preda onima kojima je potrebita. Prema pravilniku, doniranje ne smije prelaziti 2% prihoda prethodne godine pravne osobe, a donacije hrane krajnjim korisnicima mogu se predati isključivo preko neprofitnih pravnih osoba koje obavljaju humanitarnu djelatnost.

 

2015. – Američka FDA odobrila je GM kokoši koje proizvode lijek u bjelanjku jaja. Radi se o rekombinantnom humanom enzimu, odnosno lijeku naziva „kanuma“ koji je odobren za liječenje osoba s rijetkim genetskim poremećajem nedostatka enzima lizosomske kisele lipaze. Kod bolesti se ne mogu metabolizirati masne kiseline te dolazi do nakupljanja istih u jetri, slezeni i krvožilnom sustavu. Oblik bolesti koji pogađa djecu je fatalan, a kod starijih pacijenata uzrokuje proširenje jetre, fibrozu i cirozu, kao i kardiovaskularnu bolest. (2)

Kanuma, odnosno enzim treba se izdvojiti iz bjelanjka jaja. Na tržište ga stavlja tvrtka Alexion Pharmaceuticals. (2)

Svaka stanica kokoši sadrži izmijenjen DNA, te GM kokoši i njihova jaja nisu odobreni za ljudsku konzumaciju. (2) Kod procjene ove GM modifikacije FDA je uzela u obzir da li izmjena DNA oštećuje kokoši, da li je modificirana DNA stabilna i da li se prenosi na sljedeće generacije kokoši. FDA tvrdi da ove kokoši ne mogu slučajno ući u prehrambeni lanac čovjeka ili negativno utjecati na okoliš jer se drže u zatvorenim objektima. (1,2)

Ovo je već treća vrsta GM životinja koju je američka FDA odobrila za proizvodnju lijekova: u 2009 su to bile GM koze u čijem se mlijeku proizvodi lijek koji prevenira stvaranje krvnih ugrušaka, a u 2014 su to bili GM kunići koji proizvode lijek naziva „ruconest“ u svom mlijeku. (1)

Izvori:
1. Arielle Duhaime-Ross: FDA approves genetically modified chicken – but not as food. The Verge. 09 December 2015, theverge.com.
2. Rachel Becker: US government approves transgenic chicken. Nature, 09 December 2015., nature.com

 

Prati N.com