Antioksidans

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Antioksidans je svaka tvar koja sprečaja oksidaciju stanice (razaranje) od slobodnih radikala i sl. Stoga, ovaj se izraz koristi za opisivanje prehrambenih komponenti koje mogu djelovati na smanjenje sadržaja reaktivnog kisika i drugih oblika oksidansa u tkivu. Poznati antioksidansi uključuju vitamine C i E, beta-karoten, selen i druge nenutritivne antioksidanse, poput flavonoida.

Zašto su antioksidansi neophodni?

Kisik je prirodno neophodna komponenta normalnog ljudskog metabolizma. Naše tijelo je u nečemu slično sporogorećem štednjaku, u kojem koristi kisik da bi proizveo energiju (toplinu) nužnu za pokretanje bezbrojnih reakcija potrebnih za održanje života. Kao i svaki proces koji stvara toplinu, potrebni su čuvari da spriječe oštećenje od visokih razina pretvorbe kisika. Ovi čuvari postoje u obliku enzimskih i ne-enzimskih reakcija. Enzimatske reakcije zahtijevaju kofaktore poput selena i cinka, dok se ne-enzimatski sistemi oslanjaju na prisustvo antioksidativnih molekula poput vitamina C ili beta-karotena. Stres može na brojne načine prevladati ove čuvare osiguranje rezultirajući proizvodnjom visoko reaktivnih oblika kisika poznatih kao slobodni radikali.

Velik broj znanstvenih radova tijekom protekle 3 godine implicirao je reakcije slobodnih radikala u patologiji više od 50 ljudskih bolesti. Zapravo, oksidativni stres kao rezultat velike proizvodnje od strane tih slobodnih radikala se danas vjeruje da je svojstvo većine, ako ne i svih ljudskih kroničnih bolesti, uključujući AIDS, rak, artritis, kardiovaskularne bolesti, sindrom kroničnog zamora, psorijaza, astma. Nadalje, lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje tih bolesti mogu i sami doprinijeti povećanju oksidativnog stresa. Zračenje i kemoterapija karcinoma oštećuju zdrave stanice i proizvode reaktivni kisik.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com