Apigenin zaustavlja rak dojke

Print Friendly, PDF & Email

 

 

10.05.2011. – Peršin se često koristi kao dekoracija jelima, no u novoj studiji znanstvenici sa sveučilišta u Missouriju ispitali su sastojak koji je zaustavljao rast nekih oblika raka dojke na pokusnim životinjama. Studija je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

Radi se o fitotvari apigeninu, uobičajenom sastojku peršina i svježeg voća. Životinje koje su bile izložene apigeninu ne samo da su razvile manji broj tumora, već je kod njih dolazilo do značajno sporijeg rasta tumora.

Procjenjuje se da šest do deset milijuna žena u SAD-u uzima hormonsku nadomjesnu terapiju, od koje neki sintetski hormoni kao što je medroksiprogesteron acetat, MPA, ubrzavaju rast raka dojke. Kada se u dojci razvijaju tumorske stanice kao odgovor na stimulaciju molekulom MPA, dolazi do razvoja krvnih žila čija je osnovna funkcija dopremanje hranjivih tvari za rast i razmnožavanje stanica tumora. Apigenin u tom slučaju blokira razvoj krvnih žila te na taj način odlaže, a ponekad i zaustavlja tumor.

Što trebate znati?

Apigenin je biljna tvar svrstana u grupu flavona, žuta kristalična tvar koja se koristi za bojanje vune.

Ova studija pokazuje da apigenin usporava rast tumorskih stanica, ali ne sprečava njihovo nastajanje. Apigenin se u najvećim količinama može pronaći u peršinu, celeru, artičoki i bosiljku, ali također u jabuci, naranči, orašastom voću i drugim biljkama. No izgleda da je apsorpcija dosta loša, tako da se za sada ne može preporučiti efikasna doza iz hrane.

Osim toga, poznato je od ranije, da apigenin smanjuje oksidativno oštećenje molekule DNA i djeluje protu-upalno.

Pretpostavlja se da čak i mala doza cirkulirajućeg apigenina može imati zaštitnu ulogu, te je stoga dobra ideja svakodnevno pojesti malo peršina i svježeg voća, kako bi se održala aktivna doza u krvotoku. Apigenin je moguće kupiti i u obliku kapsula.

 

Prati N.com