Apsorpcija kolesterola

Print Friendly, PDF & Email

 

 

08.03.2004. – Većina nas misli da kolesterol iz hrane nakon prolaska kroz naša usta ide direktno u arterije, što nije točno. Što je veća količina kolesterola u hrani, manji je postotak koji se apsorbira u krvotok. Prosječni dnevni unos kolesterola iznosi oko 350 mg. Kada je unos kolesterola prehranom minimalan, tj. 26 mg, apsorbira se 41%. Kod unosa od 188 mg apsorbira se 36% kolesterola, a kod unosa od 421 mg (ekvivalenta od 2 jaja) apsorpcija pada na 25%.

Kolesterol je važan sastojak u membranama svih stanica. Dok se prije stotinjak godina, u doba njegovog otkrića pretpostavljalo da nema nikakvu važnu ulogu u organizmu, danas je poznato da je najvažniji prekursor u sintezi vitamina D3 i raznih steroidnih hormona. Netopiv je u vodi te se krvotokom prenosi u obliku lipoproteina: LDL – prenosi kolesterol iz jetre i crijeva do stanica, a HDL u suprotnom smjeru radi izlučivanja iz tijela. Sam kolesterol u ova dva lipoproteina je identičan. Kolesterol tvori naslage u stijenkama arterija (ateroskleroza) te je faktor rizika u koronarnoj bolesti srca.

Što trebate znati?

Znatne su razlike u apsorpciji kolesterola od osobe do osobe: raspon postotka apsorpcije razlikuje se do 5 puta. Ne postoje laboratorijski testovi koji će pokazati koliko pojedina osoba može apsorbirati kolesterola. Navedena studija pokazuje da je postotak apsorpcije kolesterola kod prosječnog unosa hrane smanjen. Ova pojava može objasniti zašto je kod studija gdje su sudionici dnevno konzumirali 2 jaja nije došlo do nikakvog utjecaja na serumski kolesterol.

Dobar (HDL) i loš (LDL) kolesterol lako se određuju u krvi. Kod sljedeće kontrole krvi obratite pažnju na njihovu razinu. Poželjna vrijednost LDL kolesterola iznosi 75-130 mg/dl, a odnos ukupnog kolesterola naprema HDL treba biti manji od 5 mg/dl. Poduzmite sve potrebne mjere da vaš kolesterol bude u zadanim granicama.

 

Prati N.com