Biotehnološki lider proglašen krivim za prikrivanje smrti životinja uzrokovanih GMO kukuruzom

Print Friendly, PDF & Email

 

 

22.06.2012. – U parnici protiv GMO kreacija napokon je izvojevana pobjeda protiv velike biotehnološke kompanije Syngenta, koja je svojim GM Bt kukuruzom ubijala stoku. Kompanija je poricala svoju krivicu i na civilnom sudu, održanom 2007.g. Optužba je napokon prihvaćena nakon duge bitke koju je pokrenuo Nijemac, Gottfried Gloeckner čija su goveda umirala nakon što bi pojela Bt toksin i dobivala “misterioznu” bolest.

Uzgajajući Bt kukuruz na vlastitoj farmi od 1997. do 2002., sve su krave bile hranjene isključivo tom namirnicom od 2000.g., a tada je počela “misteriozna” bolest u populaciji goveda. Syngenta kompanija je platila Gloeckneru 40.000 eura da ga ušutka, ali civilna optužba protiv kompanije je pokrenuta. Začuđujuće, dvije krave su pojele GM kukuruz (sada zabranjen u Poljskoj) i umrle. Za vrijeme optužbe Syngenta kompanija je odbila priznati da je odgovorna za smrti.

Slučaj je zatvoren i Gloeckner, farmer koji je pokrenuo parnicu, ostao je u dugu nekoliko tisuća eura. I to nije sve; Gloeckner je nastavio gubiti mnogo stoke kao rezultat modificiranog kukuruza. Oklijevajući s ishranom GM-a 2002., Gloeckner je pokrenuo punu istragu s Robert Koch institutom i Syngentom uključenom. Rezultati istrage još nisu dostupni javnosti nakon samo jedne pregledane krave. U 2009. Gloeckner se udružio s njemačkom aktivističkom grupom Gen-Klage i uspio je dovesti Syngentu na kriminalni sud.

Koristeći priznanje još jednog farmera čija stoka je umrla nakon konzumiranja Syngenta produkta, Gloeckner i tim optužili su biotehnološku kompaniju za smrt preko 65 krava sa znanjem da je proizvod smrtan i držeći firmu bez registriranog izvješća o smrti stoke. Tim je čak optužio Hans-Theo-a Jahmann-a, Njemačkog direktora Syngente, koji je skrivao istinu.

Optužbe su doprinijele saznanju koliko daleko velike biotehnološke kompanije mogu ići, skrivajući dokaze o štetnosti genetski modificirane hrane. Monsanto kompanija je išla toliko daleko da je prijetila sudom čitavoj državi Vermont, ako pokušaju etiketirati genetički modificirane sastojke. Zašto se kompanije toliko boje da će potrošači znati što stavljaju u svoja usta?

Ova vijest se naravno nije pojavila na niti jednom većem mediju, kako vani, tako i kod nas.

 

Iz tiska:        net.hr, 17.03.2010.

Iz analize izvješća koje je objavio Monsanto, najveći proizvođač genetički modificirane hrane u svijetu, proizlazi da su tri vrste njihovih usjevnih biljaka opasne za ljudsko zdravlje. Znanstvenici našli ‘statistički značajne’ indikacije o oštećenjima jetre i bubrega.

Multinacionalni poljoprivredni div Monsanto je zakonski bio prisiljen pustiti u javnost “sirove” i neobrađene podatke o tome da su životinje koje su konzumirale genetički modificiran kukuruz oboljele od oštećenja jetre i bubrega za samo tri mjeseca, što je podatak koji pobija neprekidne tvrdnje proizvođača kako su njihovi GM usjevi potpuno sigurni, prenosi biologija.com.hr.

Iz izvješća tvrtke Monsanto vidljivo je da su istraživanja provođena na tri vrste GM kukuruza, od kojih dva sadrže gene za Bt protein, tvar koja štiti biljku od kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis), a jedan je dizajniran kako bi bio otporan na herbicid Roundup, koji sadrži glifosfat kao glavni aktivni sastojak. U SAD-u su raširena sva tri varijeteta, dok u Europi raste samo jedan, većinom u Španjolskoj.

Dr. Gilles-Eric Seralini sa Sveučilišta u Caenu bio je zadužen za provjeru podataka koje su podastrli stručnjaci iz tvrtke Monsanto. Iako kaže da nije pronašao dokaze, već znakove toksičnosti GM usjeva, naglasio je da su kronični negativni učinci očigledni te da postoje “statistički značajne” indikacije o oštećenju jetre i bubrega testnih životinja.

“Specifični učinci primijećeni u štakora uključuju nakupljanje hormona u krvi i urinu, što je znak da jetra i bubrezi ne rade pravilno. Jedan od varijeteta kukuruza povisio je razinu šećera u krvi, a u ženki štakora i razinu triglicerida”, piše Seralini u časopisu International Journal of Microbiology.

Seralini zaključuje da, s obzirom da su GM usjevi strane tvari koje do sada nisu bile dio uobičajene ljudske niti životinjske prehrane, nije moguće utvrditi koji će biti dugoročni učinci njihove konzumacije na zdravlje.

Monsanto tvrdi da se analiza njihovih podataka temeljila na lažnim analitičkim metodama i zaključivanju te da time sigurnost njihovih proizvoda nije ugrožena.

Izvori:
matrixworld-hr.com
nationofchange.org
net.hr

 

Prati N.com