Biotin

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Vitamin H odnosno biotin je hidrofilni vitamin. Biotin je kofaktor enzima koji su uključeni u reakcije karboksilacije, primjerice za acetil-CoA karboksilazu te piruvat karboksilazu. Iako je ova reakcija česta u raznim metaboličkim procesima, deficit ovog vitamina je relativno rijetka pojava. Zastupljen je dobro u čitavom spektru različitih vrsta hrane, a poput vitamina K, moguća je sinteza biotina od strane bakterija crijevne flore.

F_BiotinH

U jajima, preciznije u bjelancu jajeta, nalazi se protein avidin koji ima jak specifičan afinitet prema biotinu, zbog kojeg se lako veže na njega i time sprečava njegovu apsorpciju iz lumena crijeva. Možemo reći da je to faktor koji remeti njegovu apsorpciju. Takav scenario osobito je moguć kod konzumacije sirovih jaja. Osim što se jedenje sirovih jaja ne preporučuje iz razloga prevencije zaraze Salmonelom i drugim patogenima, ovo je još jedan dodatni razlog.

Deficit

Kako su izvori biotina u hrani raznoliki i mnogobrojni, te postoji mogućnost sinteze od intestinalnih bakterija, deficit ovoga vitamina nije uobičajen. U pravilu, to se može dogoditi kod poremećaja u radu crijeva, primjerice nakon duže terapije antiobioticima, u kom slučaju dođe do narušavanja crijevne flora. Ili u slučaju redovite konzumacije sirovih jaja.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com