Bisfenol A

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Bisfenol A je kemijski spoj koji se uglavnom koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. Već u tridesetim godinama prošlog stoljeća dokazano je da ima estrogena svojstva, odnosno poremećuje endokrini sustav i oponaša hormone tijela te tako negativno utječe na zdravlje.

Danas se zbog široke primjene, nepostojeće regulacije proizvođača (mogu ga koristiti u proizvodima u neograničenim količinama, koliko proizvodni proces zahtijeva) i gotovo nepostojeće regulacije rezidua u hrani, javnost opravdano pita koliko smo izloženi i koliki je stvari negativni utjecaj na zdravlje, posebno na fetus, bebe i malu djecu. Iako su nadzorna tijela zapadnih država utvrdila „sigurne količine“ izloženosti, te su razine osporene od strane nezavisnih stručnjaka jer su naravno previsoke.

Ljudi su najviše izloženi bisfenolu A iz raznih potrošačkih proizvoda, vode za piće i hrane, jer se taj spoj koristi za proizvodnju razne ambalaže od sredine 50-godina prošlog stoljeća:

– prozirna, tvrda i elastična plastika: boce za vodu, flašice za bebe, vrčevi, čaše, posude za držanje hrane raznih oblika,

– lak za unutrašnjost konzervi i tuba za hranu, te limenki za piće (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, s time da je poznata činjenica da kiselo povrće, kao što je rajčica, pojačavaju migraciju bisfenola A u hranu, limenke gaziranih pića)

– plastična pakiranja hrane koja se čuva u hladnjacima i zamrzivačima (npr. pakiranje svježeg mesa)

– pakiranja pogodna za grijanje hrane direktno u mikrovalnoj pećnici

Duže stajanje na policama povećava količinu ove kemikalije u hrani, također i povišena temperatura po logici kemijske kinetike pogoduje ubrzavanju migracije bisfenola A u hranu.

U studijama provedenih u proteklih 20 godina, znanstvenicu su detektirali bisfenol A u humanom mlijeku, serumu, slini, plodnoj vodi te krvi iz pupčane vrpce kod osoba iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Prema podatku iz 2005. godine, bisfenol A je detektiran kod 95% populacije (američki Center for Disease Control and Prevention).

 

Prati N.com