Brusnica

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Brusnica je i kod nas odnedavno popularizirana u različitim vrstama prerade. Kao nutraceutik, voćka je to koja se dokazala kao izvrsna pomoć u liječenju i prevenciji infekcija mokraćnog trakta. Danas nam je poznat i opisan mehanizam djelovanja, pa je brusnica iskoračila iz fame narodne medicine ravno u istraživačke laboratorije i klinike. Iako prema svom okusu nije pogodna za konzumaciju u svježem stanju, od nje se mogu napraviti džem, sok, voćni koncentrat kao dodatak kuhanju slanih i slatkih jela, a danas se proizvode i kapsulirani pripravci.

Inače, divlja vrsta i kultivirana vrsta se ne razlikuju mnogo po sastavu. Brusnica je sitna biljka koja voli vodu, močvarna zemljišta, sitna je rasta i lako se po izgledu ploda zamijeni za medvjetku.

vrsta: Vaccinium macrocarpon L.

Ovo tamnocrveno bobičasto voće iz porodice vrijesova (Ericaceae) rašireno je i kod nas u Europi, a porijeklom je sa sjevernoameričkog kontinenta. Nezaobilazni je sastojak tradicionalne večere koja se u Americi priređuje na praznik Thanksgiving, u vidu umaka od brusnica koji se služi uz pečenu puricu.

Thanksgiving ili Dan zahvalnosti podsjetnik je to na zime neimaštine prvih doseljenika kojima su upravo domaći Indijanci pomogli da prežive dijeleći hranu. Još je od davnina kod Američkih Indijanaca poznato njeno ljekovito djelovanje kao narodni lijek kod infekcija mokraćnog sustava. Koristi se i u kulinarstvu mada je vrlo trpka okusa, te za pripremu soka.

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) sadrži kao aktivne tvari organske kiseline (jabučna, limunska, kininska, benzoična, hipurična) i proantocijanidine (OPC) jedinstvene za ovaj plod. Omogućuju joj da djeluje kao anti-adherentni faktor koji inhibira adheziju (vezivanje) patogenih bakterija u urinarnom traktu (uroepitelijalne stanice). Također potiče čišćenje mokraćnog sustava.

Ljekovito djelovanje i aktivni princip

Brusnica se već dugo i pouzdano koristi kao biljka čiji plod pomaže u slučaju urinarnih infekcija. Može se koristiti preventivno za čuvanje zdravlja urinarnog trakta, kod same infekcije i u kombinaciji s antibioticima bez narušavanja ili ometanja njihovog djelovanja.

Brusnica sadrži aktivne sastojke i voćne kiseline koji dolaze u urin i snizuju njegov pH. Bakterije mogu rasti samo u određenom rasponu pH. Kada ga zadesi infekcija, organizam pokušava sam sniziti pH urina da bi zaustavio razmnožavanje bakterija. Zato kod infekcije mokrenje peče.

Smatra se da brusnica prevenira bakterije (poput E. coli) da se vežu na sluznicu mjehura i uretre. Takvo djelovanje smanjuje vjerojatnost infekcije u preventivnom smislu, a pospješuje i djelovanje obrambenih mehanizama napadnutog organizma. Također svojim sastavom povećava kiseli sadržaj urina.

Brusnica također sadrži prirodne sastojke koji djeluju antibakterijski, poput hipurične kiseline. Ovaj sastojak na žalost nije prisutan u dovoljnoj koncentraciji u soku i običnom plodu brusnice da bi se njegovo djelovanje smatralo učinkovitim.

Upozorenja

Brusnica je netoksičan, jestivi plod koji se normalno koristi u prehrani. Uzimanje koncentriranih pripravaka ili ekstrakata može imati blage nuspojavu dijareje kod primjene visokih dnevnih doza. Premda se brusnica pokazala doista djelotvorna u preventivnom smislu, te u liječenju urinarnih infekcija, nemojte je uzimati u bilo kojem obliku kao lijek bez nadzora i znanja svog liječnika. Prekomjerni unos brusnice u velikim količinama može izazvati preveliku kiselost i oštetiti mokraćne puteve. Također se ne preporučuje konzumacija većih količina brusnice tijekom trudnoće bez savjeta liječnika.

Izvor:
Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women. British Medical Journal, vol 322, pp 1571-1573, (June 29) 2001.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricions
t

 

Prati N.com