Čaj za mršavljenje kod bolesti bubrega

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kupio sam si Ella S čaj za mršavljenje pa me zanima jesam li pametno učinio jer su mi u ljekarni rekli da mi oni ne bi ništa preporučili pošto imam jedan bubreg koji je nešto manje bolesni nego onaj desni koji su mi izvadili. – Damir

Odgovor

Deklaracija Ella S čaja navodi koje su biljke korištene za čajnu mješavinu. Evo par riječi o djelovanju tih biljaka na bubrege (iako nisam specijalist za trave, trebalo bi se posavjetovati s travarom):

– Zlatnica Solidago virgaurea – koristi se kao ljekovito sredstvo kod bubrežnih oboljenja. Najveći broj bubrežnih bolesnika pozitivno reagira na čaj od zlatnice (sadrži silicijsku kiselinu H2SiO3, flavonoide, triterpenske saponine, fenolglikozide), čaj se može koristiti u dužem periodu bez straha od nuspojava.

– Breza Betula alba – tradicionalno se koristi za bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, ona pospješuje rad bubrega i izlučivanje mokraće, dezinficira, i pomaže kod bakterija i proteina u mokraći, kod upale bubrega, upale mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, te kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenca. Koristi se kao diuretik, potiče znojenje. Kora se smatra najboljim diuretikom budući da stimulira i odstranjuje suvišnu tekućinu bez da iritira bubrege i nema agresivno djelovanje na mukozu bubrega. Ovo se djelovanje propisuje saponinima i flavonoidima.

– Krkavina Frangula alnus ili Rhamnus frangula – ima laksativno djelovanje, koristi se opstrukcije crijeva, stenoze, atonije, upalne bolesti kolona, ulceroznog kolitisa, apendicitisa, abdominalne boli nepoznatog uzroka i teške dehidracije s poremećajem elektrolita (gubitak kalija). Dugotrajna upotreba laksativa pa tako i krkavine nije dozvoljena. Postoji rizik od ovisnosti, pa se ne smije koristiti više od 10 dana. Prekomjerni unos može dovesti do gubitka kalija i drugih elektrolita, a produženo korištenje može rezultirati u oštećenju bubrega i crijeva.

– Paprena metvica Mentha piperita – studija iz 2003. godine pokazuje da nije toksična po bubrege štakora, to bi moglo uputiti da bi vjerojatno bila sigurna i za čovjeka (Hum Exp Toxicol. 2003 Apr;22(4):213-9: Investigation of biochemical and histopathological effects of Mentha piperita L. and Mentha spicata L. on kidney tissue in rats).

– Suručica Filipendula ulmaria – korijen se koristi za bolesti srca, bubrega i mjehura. Cijela biljka sadrži glikozid gauterin, a u korijenu i cvjetovima je postotak eteričnog ulja (2%). Sadrži i male količine salicilata koji nisu toksični za bubreg.

Stoga bi zlatnica, paprena metvica i suručica bile dosta sigurne. Breza je diuretik i može se koristiti ako nije ograničen unos tekućine. Krkavina koja djeluje kao laksativ ne bi se smjela produženo koristiti, radi gubitka kalija i stvaranja ovisnosti, i mogućeg oštećenja bubrega kod dugotrajnog unošenja.

Prema gore navedenom, samo bi krkavina bila biljka koja bi u ovoj kombinaciji bila štetna po bubrege, i to samo ako se duže vremena koristi. Krkavina je u mješavini zastupljena 3%, tako da predstavlja potencijalno mali rizik ako se koristi prema uputstvu, jedna žlica mješavine na jednu litru vode. Bilo bi uputno popiti jednu kuru čaja, a zatim napraviti pauzu dva-tri tjedna.

Svakako konzultirati iskusnog travara ili direktno kontaktirati proizvođača ovog čaja.

 

Prati N.com