Chrug Strauss sindrom

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Churg Strauss sindrom ili alergijska granulomatoza je veoma redak oblik vaskulitisa koji zahvaća kožu i unutrašnje organe, prisutna je i astma, te povećani broj eozinofila. Kao i kod drugih vaskulitisa bolest najvjerojatnije izaziva veći broj različitih činilaca: nasljedni faktor, infekcija i vanjski faktori.

U liječenju se često koriste kortikosteroidi (npr. medrol) koji imaju izražene nuspojave (povišena glukoza, dijabetes tipa 2, Cushing sindrom, nakupljanje tjelesne masti u trupu, osteoporoza, glaukom, očna mrena i dr.). U tijelu se zadržava natrij klorid (sol), nakuplja voda te posljedično raste tjelesna masa, a gubi se kalij – ovaj je učinak vidljiv kod povećane doze lijeka. Apetit je često povećan, a tjelesna aktivnost smanjena, što također dovodi do neželjenog povećanja tjelesne mase.

Vegan prehrana najbolje je rješenje u nutritivnom tretmanu ove bolesti, no ako niste u mogućnosti napraviti tako veliki iskorak, ovo su savjeti za početak kojih se treba pridržavati:

 HRANA DA – neprerađena hrana (hrana sa minimalnim uplitanjem prehrambene industrije, te svježi poljoprivredni proizvodi), primjeri su: integralno brašno, žitarice, svježe meso, jaja, svježe voće i povrće.

NE – prerađena hrana, odnosno zabranjeno je koristiti gotove prehrambene proizvode koji se mogu kupiti u supermarketima (kruh, tjestenina, jogurti, keksi, kolači, grickalice, zamrznuti panirani proizvodi, punjena svježa i zamrznuta tjestenina npr. tortelini, gotovi njoki, mesne prerađevine, itd.)

 MASTI DA – maslinovo ulje, orašasto voće

NE – prženo i slano orašasto vće (kikiriki)

 MESO I PROIZVODI DA – meso peradi (piletina, puretina), riba, jaja

NE – crveno meso (govedina, svinjetina), sve mesne prerađevine (salame, paštete, slanina)

  MLIJEKO I PROIZVODI NE – svi proizvodi: sirevi, maslac, vrhnje, voćni jogurti
 VOĆE DA – Svo voće, posebno bobičasto koje je bogato atioksidansima, i voće bogato kalijem: banana, dinja
 POVRĆE DA – svježe povrće, batat, brokula, mrkvaNE – krumpir
 ŽITARICE DA – integralno pšenično brašno

NE – bijelo pšenično brašno i svi proizvodi od bijelog brašna (kruh, tjestenina, torte, slastice)

 PIĆA DA – voda

NE – gazirana bezalkoholna pića, alkoholna pića

 

Ne koristite gotove prehrambene proizvode koji se mogu kupiti u supermarketima (kruh, tjesteninu, jogurte, kekse, kolače, grickalice, zamrznute panirane proizvode, punjenu svježu i zamrznutu tjesteninu npr. torteline, gotove njoke, itd). Sve što kupite i pripremite pojedite istog dana, ne ostavljajte za sutra. Ako konzumirate gotove proizvode sa dodatkom šećera, odmah prestanite: krafne, kroasani, buhtle, muffini, napolitanke – sve izbacite istog trena.

Skupina mlijeka i mliječnih proizvoda se ne preporučuje. Što se tiče kalcija, potreba se može podmiriti konzumirajući hranu iz drugih skupina, a kako će ovaj način prehrane smanjiti unos proteina animalnog podrijetla, posljedično će se iz tijela trošiti i manje kalcija.

Konzumirajte što više: svježih proizvoda (voća i povrća), cijelih zrna žitarica (zob, zobene pahuljice, raženi kruh, leća, proso, smeđa riža), ako jedete meso odaberite nemasno meso. Odaberite organske proizvode.

Svakodnevno pripremajte juhe od svježeg povrća, lako se probavljaju posebno kada je probavni sustav oslabljen lijekovima. Također svakodnevno koristite i svježe i kuhano povrće, ali ne prekuhano povrće, najbolje je kuhanje na pari.

Iz prehrane treba izbaciti suvišnu sol radi zadržavanja vode, hranu treba što manje soliti, bolja je opcija začiniti hranu mirodijama. Izbaciti gotove industrijske začine sa glutamatima (kao što je vegeta) i gotove proizvode koji sadrže glutamate (juhe u vrećicama). Kruh i peciva imaju dosta dodane soli, potrebno ih je izbaciti. Kruh pipremajte sami, koristite pekač kruha – tako ćete ograničiti unos soli putem ove namirnice, kao i izbjegavati nepotrebne dodatke kojih u kruhu nažalost ima previše.

Jesti treba često, svakih 2-3 sata, a uz glavne obroke, potrebno je imati više međuobroka gdje će se unositi voće, povrće, orašasto voće, zobene pahuljice i slične namirnice sa manjim brojem kalorija. Pripremajte si kašaste voćne i povrtne sokove. Češće uzimanje hrane pomoći će u savladavanju apetita. Doručak je obavezan i ne smije se preskakati. Izbjegavajte prejedanje za jednim obrokom i nikako ne smije proći više od 5 sati, a da ne jedete.

Tjelesna aktivnost je esencijalna kako bi se smanjile nakupine tjelesne masti i povećala mišićna masa. Na osnovi svojih tjelesnih pokazatelja (dob, spol, visina, trenutačna težina), odredite indeks tjelesne mase i raspon idealne težine. U skladu sa dobivenim pokazateljima, nastojite smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, ako je prisutna.

 

Prati N.com