Ciguatera trovanje ribom

Print Friendly, PDF & Email

 

Ciguatera je trovanje koje nastaje nakon konzumacije toksina koji se mogu naći u jestivim ribama s područja koraljnih grebena tropskih mora. Toksin proizvode dinoflagelati koji žive na koraljima, algama i morskoj travi, a ribe koje se hrane navedenim bioakumuliraju toksin, koji se koncentrira kroz prehrambeni lanac do predatorskih vrsta riba. Toksini koji uzrokuju ciguateru su ciguatoksin, maitotoksin, skaritoksin i palitoksin. Ciguatoksin je bez mirisa, okusa, otporan je na povišenu temperaturu i ne uništava se kuhanjem i pečenjem ribe.

Simptomi trovanja uključuju gastrointestinalne (mučnina, povraćanje, proljev…) i neurološke učinke (glavobolja, vrtoglavica, halucinacije, obamrlost…). Kod težih slučajeva osoba u kontaktu s hladnim predmetima osjeća pečenje. Zabilježeni su i smrtni slučajevi. Neurološki simptomi mogu potrajati jako dugo, čak i 20-25 godina. Zdravi muškarci i žene nakon spolnog odnosa s partnerom koji je obolio od ciguatere također dobivaju simptome, što ukazuje da se toksin prenosi tijekom odnosa. Toksin se također izlučuje majčinim mlijekom.

Bolest se najčešće javlja u sjevernom dijelu Australije odnosno Tihom oceanu, srednjoj Americi i Karibima te Indijskom oceanu.

 

Prati N.com