Dijabetes

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Dijabetes je kronično stanje koje nastaje kad gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi inzulin, ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača – ključ koji otvara vrata na stanicama i omogućava im da preuzmu hranu (glukozu) iz krvi. Bez inzulina glukoza u krvi raste umjesto da odlazi u stanice. Zato inzulin treba unijeti u organizam injekcijom.

Postoje dva tipa šećerne bolesti:

Tip 1 šećerne bolesti

Nekad nazivan inzulin ovisni tip šećerne bolesti u kojem je životno potrebno u organizam unositi inzulin. Ovaj tip bolesti razvija se kad organizam proizvodi malo ili nimalo inzulina. U tom slučaju inzulin mora biti unijet injekcijom.

Češće se javlja u djece i adolescenata, ali može se pojaviti i u odraslih. Javlja se s učestalošću od oko 10% od ukupno oboljelih.

Simptomi

Nastanak tipa 1 šećerne bolesti je obično iznenadan i dramatičan i može uključivati slijedeće simptome:

učestalo mokrenje
prekomjernu žeđ i suhoću usta
izraziti umor/nedostatak energije
stalnu glad
nagli gubitak težine
smetnje vida
ponavljane infekcije

Faktori rizika za tip 1 šećerne bolesti još nisu dovoljno definirani, ali kombinacija nasljeđa i utjecaja okoliša (virusne infekcije, stres) može biti otponac za razvoj bolesti. Etiologija je nejasna, vjerojatno se radi o autoimunosti.

Tip 2 šećerne bolesti

Nekad nazivan o inzulinu neovisan tip šećerne bolesti u kojem je inzulin potreban za metaboličku kontrolu. Tip 2 bolesti javlja se kad gušterača nije sposobna stvarati količinu inzulina da udovolji potrebama organizma ili se proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito. Ovakvo stanje može se kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovnom tjelovježbom.

Javlja se prvenstveno u odraslih, ali se sve češće razvija i u mlađih osoba. Ovo je najčešći oblik šećerne bolesti koji obuhvaća oko 90% svih oboljelih.

Simptomi

U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Međutim, simptomi tipa 1 šećerne bolesti, u manje izraženoj formi mogu također biti prisutni i u tipu 2 bolesti. Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. U oko polovice slučajeva sve do razvoja kroničnih komplikacija nema simptoma.

Iako se tip 2 šećerne bolesti poglavito javlja u odraslih, on ubrzano postaje važan problem u mlađim dobnim skupinama u mnogim dijelovima svijeta. Stoga je svatko, svagdje i u bilo kojoj životnoj dobi pod rizikom obolijevanja. Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja bolesti, a to su:

– gojaznost (80% osoba sa šećernom bolešću tipa 2 su pretili)
– dob (s dobi iznad 40 godina učestalost raste)
– nedostatak tjelesne aktivnosti
– obiteljska sklonost
– rasna predispozicija
– pojava dijabetesa u trudnoći
– smanjena tolerancija glukoze
– stres

Izvor:
dijabetes.hr

 

Srodni članci ...

Prehrana nakon Whipple-ove operacije
views 15899
    U liječenju raka gušterače i kroničnog pankreatitisa često se vrši operacija klasične pankreatodoudenektomije (Whipple) ili verzija iste sa zadržavanjem pilorusa. Klasičn...
11. siječanj
views 1052
    1922. - U kanadskom gradu Torontu prvi put je korišten inzulin za liječenje dijabetesa.   natrag na kalendar  
15. travanj
views 968
    1955. - Otvorena je prva McDonald's-ova franšiza u američkoj saveznoj državi Illinois. Na dan otvaranja, hamburger s dva mesna odreska stajao je 15, a prženi krumpirići 1...
Dijabetes – bubrežna dijeta
views 7536
    Bolesti bubrega pogađaju znatan dio oboljelih od dijabetesa. Treba znati da dijeta u tom slučaju igra važnu ulogu u tretmanu bolesti. Ovdje opisane preporuke trebaju posl...
Dijabetes – bubrežna dijeta – jelovnik
views 2597
    U nastavku slijede primjeri jelovnika za bubrežnu dijetu kod dijabetesa. Jelovnik 1 Zajutrak -mlijeko nemasno, 1/3 šalice, 100g -dijabetički keks, 20g Doručak ...