Dijeta kod adolescenata

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam kćer od 13 godina koja ima 5 kg viška. Da li smije na dijetu? – Anđela

Odgovor

Vaša kćerka se nalazi u fazi rasta i razvoja kada su joj potrebne sve hranjive tvari iz hrane, te se ne preporučuje nikakva redukcijska dijeta i uskraćivanje hrane, već se naglasak treba staviti na adekvatan i zdrav unos hrane, kao i malo više fizičke aktivnosti.

Zdrava prehrana za dijete u fazi rasta i razvoja treba zadovoljiti sve nutritivne potrebe, obroci trebaju biti raspoređeni u toku cijelog dana, a treba biti najmanje 5 obroka: 3 glavna obroka i najmanje 2 međuobroka. Međuobroci mogu biti sastavljeni od voća ili mliječnih proizvoda. Obavezno treba konzumirati doručak, jer preskakanje obroka dovodi do neravnoteže u iskorištavanju energije i pohranu više tjelesne masnoće. Za ručak i večeru treba pripremiti obrok koji će sadržavati nešto proteina – dakle meso (sve vrste mesa ali s manje masnoća, meso peradi, riba, sir, jaja), uz to najbolje je pripremiti priloge od povrća. Ugljikohidrate kao što su kruh, tjestenina, riža i krumpir – koji su u rafiniranom obliku čisti škrob, treba smanjiti na minimum, a umjesto njih treba izabrati integralne oblike i pripremiti ih uz što više povrća. Primjer jednog ručka: pečena piletina, blitva s malo krumpira na maslinovom ulju, salata od rajčica – to je vrlo zasitan, količinski dosta velik obrok, a u ovoj verziji definitivno s malo kalorija. Drugi primjer: kada se priprema tjestenina, neka uz tijesto uvijek bude mesni umak (dakle da jelo ima proteine) te salata.

Sva jela treba pripremati na minimalnoj količini masnoća, jer masnoće nose duplo više energije od proteina i ugljikohidrata. Koristite zdrava biljna ulja, najbolje maslinovo ulje. Prženje u dubokoj masnoći zamijenite zdravijim načinima pripreme hrane (ne pomfrit, da restani krumpir, ne pohano meso, da pečeno meso u teflonskoj tavi ili u nekoj drugoj posudi gdje je moguća priprema na minimalnoj količini ulja).

Koristite što manje slatkiša – torti, čokolade, keksa, ako ih već koristite neka to bude povremeno i neka budu napravljeni s voćem, ili neka to budu proizvodi koji sadrže cijelo zrno žitarica. Za desert ponudite voće – u ovim ljetnim mjesecima ima voća na pretek, a može se pojesti koliko se želi bez rizika po tjelesnu težinu.

Svakako treba paziti da dijete pije puno tekućine – najbolje vode, izbacite iz upotrebe sva gazirana pića koja su prezasićena šećerima. Voćne sokove koristite povremeno.

Ove male promjene u izboru hrane i načinu pripreme hrane svakako će pridonijeti boljem nutritivnom statusu djeteta u fazi rasta i razvoja. I svakako, u dnevnu rutinu treba ubaciti i fizičku aktivnost, u najmanjem obliku to može biti šetnja od 30-ak minuta, ili omogućite djetetu da se aktivno bavi sportom.

 

 

Prati N.com