Dinatrijev inozinat E631

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Dinatrijev inozinat je sol inozinske kiseline, prirodni pojačivač okusa kemijske formule C10H11N4Na2O8P. Inozinska kiselina je intermedijer u sintezi RNA nukletida.  Inozinska kiselina može se prevesti i u druge soli: dikalij inozinat (E632) i dikalcij inozinat (E633).

Dinatrijev inozinat

Djeluje sinergijski s natrij glutamatom kako bi nastao „umami“ okus i istovremeno se smanjila upotreba soli i drugih pojačivača okusa. Nije jeftin aditiv te se stoga uvijek koristi s glutamatom. Ako na deklaraciji pronađete samo natrij inozinat, a ne i glutamat, tada je glutaminska kiselina prisutna u nekom drugom od navedenih sastojaka proizvoda kao što su npr. rajčica, sir ili ekstrakt kvasca.

Dinatrijev inozinat se proizvodi iz mesa ili ribe (sardele). Većinom nije vegetarijanski proizvod, iako se može proizvesti iz škroba tapioke ili bakterijskom fermentacijom iz šećera.

2004. godine je natrijev inozinat skinut s liste aditiva komisije Codex Alimentarius, ali se već 2009. godine ponovo navodi na listi.

Nedovoljno je ispitan i često konzumiranje nije preporučljivo.

Hrana u kojoj se može naći: instant tjestenina, instant juhe, krumpirov čips, snack proizvodi i mesni proizvodi (ćevapčići).

Ćevapčići pojačivač okusa

U hrani se koriste vrlo male količine no pažnju bi im trebali posvetiti astmatičari, a kako se metaboliziraju u purine trebaju ih izbjegavati i osobe oboljele od gihta.

Izvori:
-wikipedia
-E631: Sodium inosinate, food-info.net
-e-brojevi.udd.hr
-Scientific Opinion on the safety and efficacy of disodium 5′-ribonucleotides, disodium 5′-guanylate, disodium 5′-inosinate for all animal species and categories. EFSA Journal 2014;12(3):3606, efsa.europa.eu

 

Prati N.com