Dojenje – najvrjedniji dar za vaše dijete

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Dojenje je poseban odnos, više od hranjenja, dodira, više od davanja i primanja. Dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezanosti, ohrabruje nas, jača vjeru u roditeljske sposobnosti. I za majke i za djecu dojenje je najbolji početak.

Dojenje je nešto najvažnije što možete dati svom djetetu, ali je ono i vještina koja se uči. Može potrajati i do dva mjeseca da se majka i dijete usklade te da dojenje profunkcionira. Dojenje se oduvijek učilo metodom pokušaja i pogrešaka. Savjeti i iskustva prenose se sa žene na ženu. Za uspješno dojenje važna je okolina naklonjena dojenju. Vrlo su važne prijateljice te druge majke s pozitivnim iskustvom dojenja.

U Rijeci imamo 13 grupa za potporu dojenju. U grupama za potporu dojenju, koje vode patronažne sestre, jednom mjesečno okupljaju se majke s pozitivnim iskustvom u dojenju i trudnice koje žele dojiti. One međusobno izmjenjuju svoja iskustva radi što boljeg rješenja nastalih poteškoća vezanih uz dojenje i njegu djeteta.

Uspješno dojenje

Prvi podoj slijedi unutar sat vremena nakon porođaja, osim u iznimnim situacijama, npr. kod porođaja carskim rezom – obično šest sati nakon poroda. Prvih nekoliko dana nakon poroda majkama se savjetuje da doje ležeći na boku, zbog otežanog sjedenja nakon epiziotomije. Međutim, kasnije majke same izabiru položaj koji im više odgovara.

Kod dojenja je važno pravilno prisloniti dijete dojci, a uloga je patronažne sestre da, s obzirom na oblik bradavica, pomogne majci i savjetuje joj način na koji bi što lakše dojila tako da se majka i dijete što ugodnije osjećaju. Majka treba ponuditi dojku na zahtjev dojenčeta te ne ograničavati dužinu trajanja. Prvih mjeseci je to učestalije, a kasnije postaje sve rjeđe, u pravilnim razmacima između 3 i 4 sata. Sama dužina trajanja podoja posebna je za svako dijete. Važno je vremenski ne ograničavati hranjenje.

Svaki podoj treba započeti s drugom dojkom te ih davati naizmjenice. Idealan podoj traje 10 do 15 minuta. Ako se majci stvara više mlijeka nego je dojenčetu potrebno za hranjenje, majka se mora izdajati da ne bi došlo do mastitisa (upala dojki) zbog zaostajanja mlijeka u dojci. Višak izdojenog mlijeka može se pohranjivati u hladnjak. Patronažne sestre uče majku tehnike izdajanja mlijeka i njegovog pravilnog pohranjivanja.

Prednosti dojenja

Majčino mlijeko jedinstvena je i nezamjenjiva hrana za dojenče. To je najdostupniji i najjeftiniji oblik prehrane dojenčeta. Sadrži sve potrebne sastojke za uspješan rast i razvoj djeteta u prvih šest mjeseci života.

Majčino mlijeko štiti dojenče od raznih upala probavnog, dišnog i urinarnog sustava, potiče imunološki sustav organizma. Majčino mlijeko poboljšava intelektualni razvoj djeteta. Dojenje, osim što povoljno djeluje na zdravlje djeteta, povoljno djeluje i na zdravlje majke:

* smanjuje učestalost majčine slabokrvnosti
* smanjuje učestalost pojave raka dojke i jajnika
* pomaže u optimalnom gubitku kilograma nakon porođaja
* pospješuje emocionalno povezivanje majke s djetetom i djeluje opuštajuće
* smanjuje rizik pojave post-porođajne depresije

Preneseno u cijelosti sa/Izvor:
Narodni zdravstveni list, LII, broj 606-607/2010; str 9
izdavač: Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
uz odobrenje Suzane Janković, urednice lista

 

Prati N.com