Domaći kruh

Print Friendly, PDF & Email

 

Domaći kruh se priprema bez puno muke, lagano i jednostavno bez previše miješanja, ostavite da kvasac sve sam odradi. Ovaj kruh je okruglog oblika, hrskave kore. Ako konzumirate dosta kruha, imajte na umu da kruh iz dućana, komercijalnih pekara i trgovačkih centara ima oko desetak sastojaka povrh brašna, vode i kvasca koji su jedini pravi sastojci potrebni za kvalitetan kruh. Tako ćete, ako čitate deklaracije, u komercijalnom kruhu pronaći aditive za tretiranje brašna, emulgatore, zgušnjivače, enzime, a često i derivate soje. Ako se odlučite pripremati kruh kod kuće, uštedu na energiji možete postići pečenjem u večernjim satima (zimi iz 21 i ljeti iza 22 sata kada je struja jeftinija). Svakako odaberite ekološko – biološko brašno koje se dobiva iz žitarica koje nisu prskane, odnosno “obogaćene” pesticidima! Ako volite i trošite kruh, razmislite o tome da bude što kvalitetniji.

Sastojci

4 šalice brašna
1 žličica soli (može i bez)
1 žličica suhog kvasca
2 šalice vode
začini po želji

za posipanje
1 žlica zobenih pahuljica i 1 žličica brašna

Priprema

Za pripremu ovog kruha potrebne su 4 šalice brašna, i to: jedna šalica integralnog pšeničnog brašna i tri šalice bijelog brašna, ali možete koristiti brašno po želji (raženo, zobeno i sl.).
U posudu staviti suhe sastojke: brašno, sol i suhi kvasac, te dobro promiješati. U ovom koraku se mogu dodati i začini koje volite, a koji smanjuju potrebu za solju te daju aromu kruhu.
Zatim uliti 2 šalice vode sobne temperature (voda ne smije biti hladna) i dobro promiješati kuhačom da se dobije jednolična smjesa.
Pokriti posudu i ostaviti da se diže na toplome najmanje sat vremena, a najviše 12 sati ako je temperatura u prostoriji niža.
Kada je tijesto lijepo nadignuto, upaliti pećnicu na 210 C.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom. Uz pomoć kuhače ili palete za kremu prebaciti tijesto na pek papir i lagano posipati zobenim pahuljicama i pobrašniti (može se posuti sjemenkama lana, maka i sl.).
Pripremljeni kruh ostaviti vani dvadesetak minuta da se još malo nadigne dok se pećnica ne zagrije.
Peći kruh oko 20-30 minuta dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.

R019-1c

R019-2c

 

Prati N.com