Dugotrajni problemi s probavom

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam 31 godinu, od 15 godine kronični problem s probavom koji se u početku manifestirao kroz nedostatak zraka i umorom. Kroz godine postajao sam sve umorniji, a sportom sam se prestao baviti zbog nedostatka zraka i boli u predjelu pupka koja je kroz godine postajala sve jača. Zatim su se počeli javljati drugi simptomi poput intolerancije na hranu, gubitka težine, čestog mokrenja i zatvora, nadutosti. Radio test intolerancije na hranu koji mi je pokazao jaja, mlijeko, gluten i gljive s crvenom oznakom (zabranjeno), a skoro sve namirnice bogate ugljikohidratima sa žutom oznakom (ne preporučljivo). Radio sam testove na kandidu, parazite i calprotectin prema kojem je pokazano da imam kandidu. Uzorak iz tankog crijeva je pokazao upalu. Trenutno sam na dijeti sa samo povrćem i mesom, zbog kandide. Riješio sam se intolerancije na neke namirnice, ali bol i nedostatak zraka su prisutni kao prije i kada pojedem nešto imam osjećaj da hrana bude slabo probavljena, kao da je u pitanju manjak kiseline i da se ta loše probavljena hrane kasnije izražava na debelo crijevo i stvara mi grčeve. Kiselost želudca sam pokušao poboljšati s limunom prije obroka, ali mi se nije poboljšalo. Da li imate neki savjet kako da poboljšam probavu hrane. – Andrej

Odgovor

Svakako se savjetujte s vašim liječnikom, a budući da ste naveli potvrđenu kandidu i intoleranciju na određenu hranu, uz ono što ste već poduzeli možete probati i sljedeće:

-U bilježnicu upisujte što jedete i pijete, upisujte i simptome koje osjećate, i sve što je povezano uz probavni sustav. Vjerojatno ćete nakon nekog vremena otkriti što je “okidač” odnosno hrana (a može biti i duševno stanje) koje kod vas izaziva probavne probleme – zatim radite na tome da te okidače svedete na što manju mjeru. Neke osobe npr. imaju probavne smetnje kada putuju – što nije vezano za hranu, ali je vezano za stres koje organizam doživljava, iako to putovanje možda ne doživljavamo toliko ozbiljno kao što su jače izraženiji stresovi zbog pritiska na poslu, u obitelji, financijskih problema ili slično. Ne jedite kasno navečer, i ne jedite kada ste uzrujani. Radije popijte vodu ili čaj u tom slučaju.

-Za poboljšanje probave napravite nekoliko tretmana probioticima. Kupite u apoteci, možda nađete i preko internata i to kvalitetnije probiotike, gledajte da imaju što veći broj bakterija i da su bakterije žive. Biorela je dobra marka ili pripravak acidophilus koji uz probiotike ima i vlakna koja potiču čišćenje crijeva. Kako ste naveli da problem imate već duže vrijeme, onda razmišljajte o tome da jedna kura neće biti dovoljna, pa ponovite nakon par dana pauze.

-Konzumirajte fermentirane napitke: kefir, jogurt ili fermentirane proizvode od sojinog mlijeka kako ne podnosite kravlje mlijeko, kiseli kupus, kiselu repu… sve što su sebi sadrži žive bakterije, i to barem dva puta dnevno.

-Niste napisali da li je stolica uredna? Trebali biste imati jednu do dvije stolice dnevno, obično se “masovne kretnje” (potiskivanje crijevnog sadržaja u debelom crijevu u cilju defekacije) javljaju samo nekoliko puta u toku dana, a najintenzivnije su unutar prvog sata nakon doručka. To treba iskoristiti, te trebate raditi na tome da je stolica uredna, pijte više tekućine, ujutro možete popiti smoothie s lanenim sjemenkama, bilo što tekuće i voluminoznije da potaknete ove procese, da se otpad izbaci kada je vrijeme, a ne da se produženo zadržava u debelom crijevu. Ubacite mljevene sjemenke lana u sve obroke koje možete, odlične su za probavu, snižavaju krvni tlak, snižavaju kolesterol i vežu na sebe štetne tvari.

-U knjizi “Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem”, Ellaine Hollingsworth, jedno je poglavlje posvećeno problemima sa želucem i želučanom kiselinom, s dodatnim izvorima informacija koje možete proučiti prije no što se upustite s eksperimentiranjem, ako smatrate da je vaš problem u želučanoj kiselini.

-U knjizi “U crijevu vreba smrt”, Wolfgang Spiller, imate uvid u rad probavnog sustava i kako ga pročistiti u cilju rješavanja drugih tegoba koje na prvi pogled nisu povezane s crijevima.

-Uzimajte probavne enzime – napravite jednu kuru da vidite da li se zdravstveno stanje sa bolovima i grčevima popravlja.

-Svakako uzimajte vitamin D za poboljšanje imuniteta.

 

 

Prati N.com