Gastropareza

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gastropareza je otežano pražnjenje želučanog sadržaja u duodenum radi poremećenog motiliteta želuca. Simptomi variraju od blažih do opasnih i mogu trajati kraće ili duže vrijeme, a najčešće su povraćanje, epigastrična bol, osjećaj nadutosti, rani osjet sitosti, distenzija abdomena i gubitak tjelesne mase.

Za sada ne postoje studije da bi se ispitala koja se hrana bolje tolerira, stoga ovdje navodimo najvažnije naputke za prehranu.

Volumen hrane – Treba izbjegavati obilne obroke; obilnija jela se sporije prazne iz želuca, stoga je bitno smanjiti količinu hrane u pojedinačnom obroku. Potrebno je jesti češće i uzeti 6-8 manjih obroka tokom dana.

Konzistencija hrane – Bolje je konzumirati više tekuću i kašastu hranu, jer će se lakše prazniti iz želuca, hrana koja je usitnjena mikserom, ili blenderom također je uredu. Izbjegavati hranu koja je kruta i jako masna. U svakom slučaju, dobro prožvakati hranu.

Vlakna (iz voća, povrća, žitarica) – Vlakna mogu usporiti pražnjenje želuca i brzo napune želudac pa ostaje manje mjesta za mjesta za hranu koja se bolje podnosi. Moguća je pojava bezoara (mješavina vlakana koja se zaglavi u želucu). Za pacijente koji su imali bezoare, važna je restrikcija vlakana.

Masti – Masnoće mogu usporiti pražnjenje želuca kod nekih osoba, ali većina dobro podnosi masnoće u tekućim obrocima. Poželjni su mlijeko (i biljne verzije), mliječni napitci, milkshake-ovi, te nutritivni suplementi i hranjivi napitci u prahu koji se pripremaju s tekućinama. Osim ako izazivaju probleme, masnoće se ne trebaju ograničiti. Ulja koja su u tekućem obliku se dobro toleriraju i odličan su izvor kalorija za one kojima je održavanje tjelesne mase problem.

Održavanje težine – Potrebno je postaviti ciljnu težinu i jesti dovoljno kalorično da se ona održi. Jela se mogu kalorijski obogatiti mlijekom u prahu, a dobro je zamijeniti punomasno mlijeko umjesto nemasnog, koristiti vrhnje za pripremu juha, pudinga, toplih žitarica za doručak, smoothya, milkshake-ova. Dobro je koristiti suplemente u prahu s mlijekom i sokovima.

Izbor hrane – Uvijek treba pojesti hranjiva jela prije, a kasnije dodati “prazne kalorije” kao što su slatkiši, torte, bezalkoholni napitci.

Položaj tijela – Kod hranjenja treba uspravno sjediti, a nakon obroka ostati u uspravnom položaju najmanje sat vremena. Poželjno je prošetati se nakon obroka.

Dijabetes – Za osobe koje imaju dijabetes, treba držati šećer pod kontrolom, glukoza treba biti manja od 11 mmol/lit. Na gastroparezu utječe povišena razina glukoze u krvi, stoga dijabetična gastropareza nije nikakva rijetkost u loše liječenih i neliječenih dijabetičara.

Tekućina – Uzimajte lijekove s mlijekom, sokom ili zaslađenim čajem umjesto vode. Voda je naravno uredu, ali ako je potrebno povećati unos energije, bolje je izabrati kalorični napitak (sok, voćni nektar, limunadu, zaslađeni čaj, ponekad i bezalkoholni napitak.

Izvor:
Gastroparesis diet tips. University of Virginia, Digestive Health Center. Srpanj 2014.

 

Srodni članci ...

Prehrana nakon Whipple-ove operacije
views 15899
    U liječenju raka gušterače i kroničnog pankreatitisa često se vrši operacija klasične pankreatodoudenektomije (Whipple) ili verzija iste sa zadržavanjem pilorusa. Klasičn...
Prehrana kod raka dojke
views 3615
    Hrana može pomoći u bržem opravku, a pa treba voditi računa da se prehranom unose oni nutrijenti koji su preko potrebni. Čini se da jedna vrsta hrane ili jedna vrsta supl...
Psorijaza
views 3717
    Simptomi psorijaze se mogu poboljšati i smanjiti korekcijom prehrane na dolje opisani način: - treba pročistiti organizam on otrova nakupljenih tijekom godina, najbolj...
Povišeno željezo
views 62571
    Željezo je esencijalno za gotovo sve životne oblike, uključujući i čovjeka. Dio je molekula koje vezuju kisik (hemoglobin, mioglobin), citokroma i mnogih enzima. Premalo ...
Benzoati – intolerancija
views 6023
    Benzojeva kiselina i njeni derivati posjeduju znatno antimikrobno djelovanje na kvasce, te se radi tog svojstva koriste kao prehrambeni aditivi u mnogim namirnicama. Doda...