Giht – povoljan utjecaj mliječnih proizvoda

Print Friendly, PDF & Email

 

 

28.09.2004. – Već se duže vrijeme smatra da hrana s visokim udjelom purina i bjelančevina predstavlja rizični faktor za pojavu gihta. Razne metaboličke studije pokazale su mogućnost da bi konzumacija mliječnih proizvoda mogla imati zaštitnu ulogu.

Početkom godine, objavljena je studija koja je pokušala odrediti povezanost između konzumacije mliječnih proizvoda i gihta. Tijekom 12 godina praćena je velika skupina odraslih muškaraca (47.150 osoba), koji na samom početku nisu pokazivali nikakve simptome bolesti. U toku navedenog razdoblja, zabilježena je pojava 730 slučajeva gihta. Kako bi odredili koje skupine namirnica mogu biti povezane s bolešću, znanstvenici su svake 4 godine analizirali prehrambene upitnike koje su ispunjavali sudionici.

Na temelju ustanovljenih faktora rizika, znanstvenici su zaključili da je visok unos mesa i morske hrane povezan s povećanim rizikom od pojave gihta, dok je veći unos mliječnih proizvoda asociran sa smanjenim rizikom. Umjereni unos povrća bogatog purinima, te umjereni unos bjelančevina nisu povezani s povećanim rizikom od nastanka gihta.

Što trebate znati?

Giht (ulozi) je metabolička bolest karakterizirana viškom mokraćne kiseline u krvi i nakupinama soli mokraćne kiseline u tkivu hrskavice (oko zglobova i na ušci). Na pojavu bolesti utječu nasljedni faktori, kao i gojaznost, neodgovarajuća prehrana, unos alkohola te obilni obroci.

Kod bolesti se preporučuje prehrana sa smanjenim unosom purina (iz kojih se stvara mokraćna kiselina), nukleoproteina i alkohola. Smatra se da voće, povrće i sokovi pridonose izlučivanju mokraćne kiseline, a rezultati ove studije pokazuju da se i unosom mlijeka i mliječnih proizvoda također može utjecati na bolest, s time da treba voditi računa o konzumiranju manje masnih mliječnih proizvoda i održavanju optimalne težine.

 

Prati N.com