Gladovanje uz sokove

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gladovanje uz sokove je napredan način detoksikacije u kojemu je ubrzana eliminacija toksina iz tijela. Gladovanje se odnosi na izbjegavanje krute hrane, a dozvoljeno je uzimanje tekućina. Gladovanje se može provesti samo s vodom, ali često se ono provodi sokovima jer se tako stabilizira razina glukoze u krvi, sokovi se lako se probavljaju, a ujedno i pružaju nutrijente i energiju dok se tijelo pročišćava.

Osobe koje su gladovale uz sokove doživjele su tokom i nakon gladovanja fizičko, mentalno i duhovno blagostanje. Najveće promjene desile su se kod osoba koje pate od kongestije, previše sluzi u tijelu i konstipacije. Gladovanje uz sokove može se primijeniti kod sljedećih simptoma: glavobolja, konstipacija, kronična kongestija sinusa, bijele i žute naslage na jeziku, loš zadah, akne, nadimanje, plinovi, flatulencija, predmenstrualni sindrom, pretjeran unos mesa i masnoća, prekomjerna konzumacija hrane općenito, kronični bronhitis.

Zagovornici gladovanja uz sokove vjeruju da se na ovaj način mogu prevenirati kronične degenerativne bolesti koje su rezultat loših prehrambenih navika i loših životnih navika.

Važno je da svaka osoba izabere tehniku pročišćavanja koja nije suviše ekstremna za datu osobu. Ako nikada niste gladovali uz sokove, bolje je krenuti s jednostavnim planovima detoksikacije.

Kako se gladuje uz sokove?

Tempiranje – Najbolje vrijeme za gladovanje uz sokove je proljeće. Gladovanje je bolje učiniti za vrijeme toplijih mjeseci. Neke osobe čekaju godišnji odmor, ali važno je znati da gladovanje ne treba ponavljati više od dvaput godišnje jer je moguća pojava umora i slabosti. Bitno je, u periodu nakon gladovanja, posebnu pažnju posvetiti jačanju i građenju organizma. U tom periodu mogu pomoći tehnike vježbanja kao joga, upotreba probiotika, suplemenata i strategije redukcije stresa.

Razina – Osobe koje gladuju uz sokove po prvi puta, imaju gore navedene simptome ili probleme sa zdravljem trebaju se svakako obratiti liječniku. Upotrebom sljedećih metoda smanjuju se rizici gladovanja, a detoksikacija je laganija:

– 5-7 dana prije početka gladovanja eliminira se alkohol, nikotin, kofein, šećer, mliječni proizvodi, pšenica, meso, riba i jaja; prehrana se treba većim dijelom sastojati od voća, povrća i leguminoza

– gladovanje treba ograničiti na 3 dana i manje; u jednoj metodi hrana se izbjegava 38 sati, od 6 navečer, cijeli idući dan, pa do 8 ujutro drugog dana; većina osoba će osjetiti glad i simptome kao što su iritabilnost ili glavobolju drugog dana

Osobe koje su bolesne ili troše lijekove svakako trebaju gladovati pod strogim nadzorom liječnika.

Priprema sokova

Osnovno je pravilo da se koristi 1 do 3 dijela destilirane ili mineralne vode s 1 dijelom svježeg soka. Ovako pripremljen sok, pije se tijekom cijelog dana. Dobar izbor voća i povrća predstavljaju: celer, mrkva, kupus, jabuka, ananas, brusnica, špinat, repa. Citrusi nisu preporučljivi. Potrebno je piti najmanje 8 čaša vode dnevno. Voće i povrće može biti iz organskog uzgoja, ako to nije moguće, treba ih dobro oprati i odstraniti koru. Tijekom trećeg dana mogu se koristiti nisko-alergeni proteinski suplementi koji pružaju proteine, vitamine i minerale, a podržavaju proces detoksikacije. U sokove se može dodati i plavo-zelene alge, spirulina i klorela, kako bi se dobilo više energije.

R023c

Druge napomene:

– uz sokove treba popiti i dovoljno tople vode
– treba rano leći, prema tradicionalnoj kineskoj medicini od 11 navečer pa do 1 sat u noći, jetra radi najvećim kapacitetom
– neka vam bude ugodno toplo
– briga oko vlastitog tijela, odmor i relaksacija posebno su važni tijekom ovog perioda; vježbe disanja, joga i meditacija mogu biti od koristi
– dobro se odmorite

Dužina gladovanja uz sokove

Gladovanje uz sokove obično traje od jednog do pet dana. Duže gladovanje se provodi uz nadzor liječnika. Tijekom gladovanja treba obratiti pažnju na težinu, simptome kongestije, promjene na jeziku (naslage), osjećaj gladi i razinu energije. Ako je razina energije vrlo niska, ako je promjena u težini velika, ili ako bilo koji simptom postane intenzivan, gladovanje treba prekinuti. Tijekom gladovanja često dolazi do promjena naslaga na jeziku, koje mogu postati deblje ili im se mijenja boja (žuta, bijela, siva), a sve je to u vezi s eliminacijom toksina. Usprkos tome, naslage na jeziku se uzimaju samo kao općeniti indikator, nekim osobama jezik ostaje obložen i nakon što su se svi drugi simptomi poboljšali.

Prednosti detoksikacije i gladovanja uz sokove

Osim što se promovira izlučivanje toksina i smanjenje simptoma kongestije, vjeruje se da gladovanje uz sokove pruža i sljedeće zdravstvene učinke: umanjuje se osjetljivost alergije na hranu; zacjeljuje probavni sustav; otpuštaju se pesticidi, lijekovi i drugi spojevi koji se gomilaju u tjelesnim masnoćama; poboljšava se mentalno, fizičko i duhovno zdravlje; gladovanje uz sokove bolje je od gladovanja uz samu vodu; povišena je energija; postiže se bistroća uma; poboljšava se koža; preveniraju se kronične bolesti koje su izazvane lošom prehranom i lošim životnim navikama.

Moguće su sljedeće nuspojave: U prvih tri dana često se osjeća glad i glavobolja, ovi simptomi nestaju već četvrtog dana. Mnoge osobe primjećuju zadebljanje naslaga na jeziku, no one se mogu lako ukloniti. Često se javljaju i tzv. “krize zacjeljivanja” kao što su loš zadah, neugodan okus u ustima, zaudarajuće stolice, poremećenost probave, akne, promjene u razini energije, sluz u stolici, kongestija sinusa, vrućica, iritabilnost, bolovi u mišićima, flatulencija. “Krize zacjeljivanja” obično se prevladaju u jednom do dva dana. U “krizi zacjeljivanja”, osim toksina, moguće je jače ispoljavanje emocija. Ako simptomi potraju više od dva do tri dana ili ako se pogoršavaju, gladovanje treba prekinuti i posavjetovati se s liječnikom.

Kome se ne preporučuje gladovanje uz sokove?

Ono se ne preporučuje kod: dijabetičara, hipoglikemije, poremećaja hranjenja, anemije, epilepsije, bolesti bubrega, kod slabog imunološkog sustava, srčanih aritmija, infekcije kandidom, raka, čira na želucu, malnutricije, trudnoće, dojenja, gušavosti, jake bronhijalne astme, tuberkuloze, ulcerativnog kolitisa, te svim stanjima kod kojih se pojavljuje slabost, gubitak težine, kronične infekcije, nutritivni deficiti i kod teških bolesti. Gladovanje sokovima se ne preporučuje prije i nakon operacija. Gladovanjem se može smanjiti razina proteina u krvi, pa lijekovi mogu drugačije djelovati u tijelu. Osobe koje koriste lijekove trebaju se konzultirati s liječnikom prije detoksikacije ili gladovanja uz sokove.

Izvor:
about.com

 

Prati N.com