GMO mitovi i istine

Print Friendly, PDF & Email

 

 

U nastavku slijedi slobodan prijevod teksta iz kratke prezentacije “GMO mitovi i istina”, video možete pogledati ovdje (engleski).

 

Genetski modificirana hrana duboko se infiltrirala u američku opskrbu hranom. Skoro 90% usjeva kao što su kukuruz, soja, kanola repica i šećerna repa koji se uzgajaju u SAD-u su danas genetski modificirani.

Genetsko inženjerstvo obećava povećanje prihoda, smanjenje troškova za farmere i smanjeno korištenje herbicida. Ali, da li se ovi ciljevi stvarno i postižu? Da li profitirate od genetski modificiranih usjeva ili plaćate previsoku cijenu za vas i budućnost vaše djece?

Vrijeme je da se probudite, naučite odvojiti istinu od mitova o genetskom inženjeringu. Genetsko inženjerstvo je sasvim drugačije od prirodnih metoda križanja. Promotori genetskog inženjeringa tvrde da je ono sigurno i povoljno, izjavljuju i da je ono dodatak prirodnom razmnožavanju biljaka.

Istina: genetičko inženjerstvo je laboratorijska metoda gdje se strani gen ubacuje u DNA domaćina-biljke. Također je nekontrolirani proces jer je mjesto ubacivanja nasumično i tako može potencijalno oštetiti genom biljke. Mutacije koje se javljaju tokom genetskog inženjerstva mogu dovesti do mnoštva neočekivanih promjena u novonastalim biljkama kao što su: loš rast biljke, promjene u nutritivnoj vrijednosti biljke, nastajanje toksičnog i alergenog učinka, i neočekivanih učinaka na okoliš.

Genetsko inženjerstvo ne smanjuje upotrebu pesticida. Razmnožavanje genetski modificiranih RR usjeva dovelo je do povećanja korištenja pesticida i herbicida. Također je povećan rezidualni ostatak glifosata u usjevima (glifosat je najkorišteniji herbicid na svijetu).

Pesticid Roundup na bazi glifosata tvrtka Monsanto promovira kao sigurnog i niske toksičnosti. Ove tvrdnje bazira na zastarjelim i upitnim studijama. Podružnica te tvrtke u Francuskoj kažnjena je za lažno reklamiranje nakon tvrdnje da je taj herbicid biorazgradiv te ostavlja čistu zemlju nakon upotrebe. Istina je da Roundup nije biorazgradiv. EU klasificira glifosat kao kemikaliju opasnu za okoliš.

Priroda se uvijek prilagođava, tako je stvorila superkorove koji su rezistentni na glifosat i za uništenje trebaju povećanu upotrebu pesticida. Izgleda da proizvođači genetički modificiranih usjeva imaju koristi od toga, jer su farmeri ovisni o toksičnim kemikalijama.

Genetsko inženjerstvo ne povećava prihod biljka, zapravo ima suprotan učinak. Glifosat srozava kvalitetu zemlje na način da uništava prirodne nutrijente i organizme koji su neophodni za razvoj biljke, tako da dolazi do biljnih bolesti.

Glifosat je vrlo invazivan i širi se kišom, zrakom, vodom, zemljom i podzemnom vodom. Genetsko inženjerstvo stvara štetne učinke po okoliš. Povećana upotreba pesticida i herbicida djeluje na ostali živi svijet i populacije insekata koji nisu štetočine. Povećan uzgoj roundup ready kukuruza i soje snažno je utjecao na smanjenje pupulacija monarh leptira u Sjevernoj Americi. Pesticidi utječu na zdravlje konvencionalnih i GM usjeva, i imaju potencijal da ih obje unište. Studije pokazuju da glifosat povisuje učestalost sindroma iznenadne smrti (SDS) biljaka – biljne bolesti koja uzrokuje naglo propadanje lišća i uginuće biljke.

Genetičko inženjerstvo ne pomaže u rješavanju klimatskih promjena. Genetičko inženjerstvo je prikazano kao jedno od rješenja na klimatske promjene, ali u stvari ne čini ništa da promjeni ovaj globalni problem. Tolerancija biljaka na ekstremne uvjete previše je složeni faktor da bi se samo tako umetnuo u biljku putem inženjerstva.

GM biljke su gladne za energijom kao i sve ostale biljke. Osim toga GM usjevi troše velike količine energije jer su isuviše ovisne o herbicidima za čiju je proizvodnju potrebno fosilno gorivo. Također su ovisne o dušikovim gnojivima koji produciraju stakleničke plinove. GMO pristaše tvrde da su GM biljke energetski povoljne zbog implantiranja herbicida u genetsku strukturu biljke i tako se ne koristi oranje za kontrolu korova čime se smanjuje broj prelaska traktora po oranicama. No, istraživanja pokazuju da iako ova metoda smanjuje operacije na farmama, visoke količine energije se i dalje troše za proizvodnju herbicida, većinom RR koji se koristi na GM usjevima.

Genetsko inženjerstvo neće pomoći u eliminiranju gladi u svijetu. Genetsko inženjerstvo ne čuva sigurnost hrane i ne rješava problem gladi u svijetu: ne postoje GM usjevi s povećanim prinosima, a glad u svijetu je u biti predmet raspodijele resursa na planeti. Sigurnost hrane može se riješiti prirodnim metodama križanja koje daju kao rezultat učinkovite “super biljke” kao što su riža otporna na poplave, kukuruz otporan na sušu, slanutak koji je otporan na parazite.

Istina je da ne postoje konačne studije o sigurnosti GM hrane. Mnoge ocjene regulatornih agencija temelje se na podacima dobivenih iz biotehnoloških kompanija koje komercijaliziraju GM usjeve. To su iste kompanije koje će zaraditi kod pozitivne procjene regulatornih agencija. Američki FDA nema obavezni sigurnosni sistem ocjenjivanja GM organizama. Nezavisnim istraživačima je zabranjeno istraživanje na GM biljkama (zbog kršenja patenata op. prev.). Čim pronađu probleme s GM usjevima u hrani, oni se odmah kritiziraju, njihov rad se naziva nedostatnim i netemeljitim. Tvrdnje o sigurnosti i efikasnosti GM organizma pobijene su sa strane mnogih nezavisnih studija, no bez obzira na to ovi organizmi nastavljaju biti neobilježeni i šire se u našoj hrani.

Preko pedeset zemalja u svijetu je donijelo zakone kojima se GM hrana obilježava i uvelo restrikcije uzgoja GM usjeva tako da osigura zdravlje ljudi. Ali Kanada i SAD se još trebaju pridružiti ovom popisu. Vrijeme je da zaustavimo Monsanto i druge biokemijske gigante od dominacije nad hranom u našoj zemlji i dominacijom nad poljoprivrednicima. Vrijeme je da vratimo mogućnost izbora za stvarno zdravim, održivim i prirodno dobivenim izvorima hrane. Ako živite u Kaliforniji, i znate osobe koje žive u ovoj državi, glasanje 6. studenog 2012. je prvi veliki korak. Saznajte više o glasu „DA“ za prijedlog 37 ili pravo Kalifornije na Uredbu o genetički modificiranoj hrani. Proširite glas vašim prijateljima i voljenima, razgovarajte sa vlasnicima trgovina hrane ili napravite donaciju. Vaše sudjelovanje će napraviti razliku u američkoj ponudi hrane danas i u budućnosti. Zajedno sa velikom koalicijom farmera, znanstvenika, stručnjaka za zdravlje i udrugama potrošača, Mercola.com poziva vas da glasate za vaše pravo da znate koji GM organizmi se nalaze u hrani koju jedete.

 

Prati N.com