Heljdina granola

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Granola predstavlja kombinaciju žitarica, suhih sjemenki, voća i sladila, a obično se jede za doručak s dodatkom mlijeka. Ovaj recept umjesto suhih žitarica koristi heljdu, koja se treba namočiti i isklijati, a nakon toga posušiti kako bi granola zadržala hrskavost. Sjemenke i suho voće možete mijenjati po želji, međutim cimet, muškatni oraščić i sol bitni su za stvaranje arome. Za pripremu ove granole potreban je dehidrator.

Sastojci

1 šalica proklijale i dehidrirane heljde
2 žlice mljevenog lana
1/3 šalice sjemenki suncokreta
1/3 šalice golica
1/3 šalice grožđica
1/3 šalice suhih jabuka, nasjeckanih
1/3 šalice sladila (javorovog ili agavinog sirupa)
1 žlice lanenog ulja i kokosove masti
2 žlice vode
1 žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
malo soli

Priprema

U posudi promiješati sve suhe sastojke: proklijalu dehidriranu heljdu, mljeveni lan, sjemenke suncokreta, golice, grožđice i suhe jabuke.
U šalici dobro promiješati odabrano sladilo (javorov ili agavin sirup), vodu, laneno ili kokosovo ulje, cimet, muškatni oraščić i sol.
Smjesu preliti preko suhih sastojaka i promiješati rukama. Količina sladila je dovoljna da se dobro povežu sastojci. Ako želite slađu granolu može se dodati još jedna žličica sladila ili nekoliko kapi stevije.
Dobivenu granolu rasporediti u ladice dehidratora i sušiti 10-12 sati na 46 C dok ne postane manje ljepljiva, ali se čvrsto drži.
Suha granola se pohranjuje u dobro zatvorenoj staklenci u hladnjaku.

R018-1c

 

R018-2c

Granola servirana s bananama i borovnicama

 

R018-3c

Granola u staklenci, za pohraniti u hladnjak.

 

Prati N.com