Hemoroidi

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Hemoroidi su otečene krvne žile u i oko anusa i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom. Najčešće se javljaju kod osoba srednjih godina a pogoduju ih neredovito pražnjenje crijeva, opstipacija, dijareja, loša prehrana (sa malo vlakana), te neki sportovi kao što je jahanje i biciklizam. Kod trudnica su prolaznog karaktera, a izazvani su povećanim abdominalnim pritiskom kojeg uzrokuje plod. Drugi faktori koji mogu utjecati na pojavu hemoroida su dob, pretilost, te dugotrajno sjedenje. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život, a simptomi nestaju unutar nekoliko dana.

Razlikuju se vanjski i unutarnji hemoroidi, oba tipa su plavkaste boje i izgledaju kao meki čvorići. Unutarnji hemoroidi se češće pojavljuju, a mogu uzrokovati i krvarenja. Oboljeli navode da imaju neugodan osjećaj težine i peckanja u predjelu anusa, pa čak i izražen svrab. U nekim slučajevima pacijent primjećuje da u stolici ima tragova krvi, što znači da je došlo do rupture čvorića, što je izazvalo krvarenje koje je i najčešća komplikacija. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno otjecanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

U usporedbi sa zapadnim zemljama, hemoroidi se rijetko susreću u dijelovima svijeta gdje prevladava pretežno biljna, nerafinirana hrana bogata vlaknima. Prehrana kojoj nedostaju vlakna, i koja sadrži visoko rafinirane prehrambene proizvode uvelike pridonosi pojavi hemoroida. Kao kod svih bolesti, primarni tretman je prevencija.

Kod blažih oblika bolesti dovoljno je ispraviti nedostatke u prehrani:

– uzimanje više tekućine, najmanje 8-9 čaša (ali ne alkohola),
– konzumiranje hrane bogate vlaknima (žitarice, sjemenke, voće i povrće)
– izbaciti visokorafinirane proizvode prehrambene industrije (pekarski proizvodi),

što će rezultirati mekšim i redovitijim stolicama te svakako i smanjenju opstipacije. Pomoći će i da se izbjegavaju obilni i teški obroci te alkohol i kava. Prehrana treba sadržavati fitokemikalije prisutne u tamno ljubičastom voću (antocijani) kao što su kupine, trešnje, ribiz i borovnice, koje jačaju vensku strukturu. Post i tretmani čišćenja također mogu imati povoljno djelovanje.

Pražnjenje crijeva treba obaviti čim se osjeti potreba, nije poželjno odgađati defekaciju. Naprezanje i sjedenje na toaletu pogoduje nastanku hemoroida i treba ga izbjegavati. Također, poznato je da se potpuno pražnjenje rektuma postiže čučanjem, a ne u sjedećem položaju kakav je u zapadnim zemljama uobičajen.

 

Prati N.com