Jabučni ocat za njegu kose

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Jabučni ocat je odličan za čišćenje organizma, a može se koristiti za održavanje zdravlja kose jer ju jača, umiruje i lagano posvjetljuje.

Kiselina iz jabučnog octa neće štetno djelovati na prirodna ulja koja iz kose uklanjaju šamponi i balzami, te kosa neće biti suha i održat će se prirodni pH kose na razini oko 4 – 4.5. Razni tretmani kose, farbanje, a ponekad i šamponiranje podižu pH kose koja tada može podložna češćem lomljenju.

Najbolji je prirodni organski/ekološki ocat s pH vrijednošću između 2.5 i 3.5 koji se prije upotrebe razblaži vodom. Jabučni ocat će ukloniti prljavštinu i nečistoće na kosi, a ona će ostati sjajna, meka i revitalizirana.

Kod korištenja octa, kosa se pere kao i obično, a na kraju se ispere razblaženom otopinom jabučnog octa: u jednu litru vode dodati 1 dl octa što daje najbolji omjer za ispiranje. Ovim ispiranjem je moguće ukloniti perut, a mora se ponavljati jednom tjedno kako se perut ne bi vratila.

Kosu nije potrebno ponovo ispirati, a miris octa će nestati kako se kosa suši.

Svijetla kosa se može posvijetliti jabučnim octom: u dvije šalice tople vode dodati dvije žlice jabučnog octa i kuhati 15 minuta na laganoj vatri, a zatim ostaviti da se ohladi. Operite kosu razblaženim jabučnim octom (u omjeru 1:10), našamponirajte, isperite vodo, te još jednom isperite pripremljenom ohlađenom smjesom.

Pramenovi se mogu posvijetliti tako da se promiješa jednaka količina jabučnog octa i limuna, te se navedenom smjesom prskaju pramenovi. Ostaviti da djeluje 10 ili nešto više minuta, najbolje na suncu, a zatim isprati pramenove mlakom vodom.

Izvor:
LifePress magazin

 

Srodni članci ...

Klinčić protiv komaraca
views 1825
    Jeste li znali da mnogi industrijski proizvedeni repelenti za insekte sadrže esencijalno ulje klinčića? Napravite sami sredstvo protiv dosadnih komaraca, također pomaže p...
Mirodije i začini
views 3346
    Razne mirodije, začini i dodaci nalaze se u slijedećim receptima:              vrh bosiljak     cimet     crna sol (kala namak)     curry     češnjak     češnjak u pra...
Deodorant
views 1205
    Deodorant možete napraviti koristeći nekoliko jeftinih sastojaka koje ćete pronaći u gotovim svim supermarketima. Naravno, ovaj će biti bez nepotrebnih dodataka koji se i...
Jabučni ocat za njegu kose
views 1263
    Jabučni ocat je odličan za čišćenje organizma, a može se koristiti za održavanje zdravlja kose jer ju jača, umiruje i lagano posvjetljuje. Kiselina iz jabučnog octa ne...