Jagoda

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Moderna jagoda, roda Fragaria dolazi iz Amerike, a danas postoji više od 20 vrsti jagoda. Jagode sadrže mnoštvo antioksidanata – 1 šalica ima više od više od dnevne preporučene količine vitamina C. latinski naziv: Fragaria x ananasa

Bogatstvo flavonoida (kvercetin, kemferol) omogućuje sniženje razine lošeg kolesterola, a elagična kiselina (koju sadrži i drugo jagodičasto voće i neko orašasto voce) veže razne kancerogene tvari i tako može zaštiti od nastanka raka.

Koje jagode izabrati?

Kod kupovine izaberite jagode koje su sjajne, čvrste, jarko crvene boje, s peteljkom koja treba biti zelene boje. Jednom kad se peteljka odstrani aktivira se enzim koji uništava vitamin C. Pažnju treba obratiti kod kupovine zapakiranih jagoda: ako je i samo jedna jagoda pljesniva, sve jagode iz pakovanja imat će na sebi spore plijesni koje se lako prošire po cijeloj unutrašnjosti pakovanja.

Najbolje je koristiti svježe jagode, a kod kuće ih treba čuvati u hladnjaku i ne smije ih se ostavljati na sobnoj temperaturi. Crveni pigment jagode, antocijanin, lako se uništava kod veće temperature te tada jagoda posmeđi. U hladnjaku se čuvaju neoprane jagode, do najviše tri dana. Peru se samo prije upotrebe pod tekućom vodom, a prilikom pranja se ne smiju duže vrijeme ostavljati u vodi jer će izgubiti na vitaminu C i okusu. Tek nakon završenog pranja, uklanja se zelena peteljka.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com