Jutarnja mučnina – prirodna rješenja

Print Friendly, PDF & Email

 

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

Svaka trudnica vjerojatno je čula za čudotvorni biljni lijek za jutarnje mučnine u trudnoći, od bake tetke ili neke dobronamjerne narodne sveznalice. Sami znanstvenici dugo dvoje oko različitih prirodnih odnosno biljnih rješenja za ovaj uobičajeni problem. Podaci govore da oko 80% trudnica u nekom obliku iskusi jutarnju mučninu u prvih 12 tjedana trudnoće.

Jedan nedavno objavljeni pregled medicinskih istraživanja je pokazao da od svih prirodnih biljnih i drugih suplemenata koji slove kao rješenje za jutarnju mučninu, snažno odskaču vitamin B6 i đumbir. Osobito se po rezultatima i blagosti nuspojava ističe đumbir, jeftino i kod nas dostupno biljno rješenje. On također ne pokazuje nuspojave za plod. Ovaj članak objavljen u Obstetrics & Gynecology 05-2005, je pregled šest studija koje analiziraju učinak đumbira u smanjenju mučnine i povraćanju kod trudnica.

Istraživači su zaključili da đumbir djeluje bolje nego placebo i jednako dobro kao vitamin B6, koji se u tom smislu pokazao učinkovit kod nekih trudnica. Nadalje, niti jedna od trudnica koja je uzimala đumbir nije imala problema s trudnoćom. U nekim studijama javljaju se nuspojave poput glavobolje, omamljenosti i dijareje, ali nikakvih promjena u rezultatima trudnoće nije bilo kod svih triju skupina – žene koje su uzimale placebo, vitamin B6 i đumbir nije bilo nikakvog utjecaja na ishod trudnoće.

Izvor:
Francesca Borrelli, PhD, Raffaele Capasso, PharmD, Gabriella Aviello, PharmD, Max H. Pittler, MD, PhD and Angelo A. Izzo, PhD. Effectiveness and Safety of Ginger in the Treatment of Pregnancy-Induced Nausea and Vomiting. Obstetrics & Gynecology 2005;105:849-856.

H_DjumbirC

 

Prati N.com