Kalij

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kalij (kemijski znak: K, engleski naziv: potassium) je elektrolit koji u sprezi s natrijem jedan od zamašnjaka ljudske fiziologije, koji je uključen u brojne vitalne tjelesne procese. U većem dijelu tjelesnih procesa u kojima sudjeluje, kalij je u sprezi s natrijem, i to u suprotnim ulogama. Kalij i natrij su pozitivno nabijeni ioni koje zajednički regulira i održava ravnotežu negativno nabijeni klor.

Kalij regulira srčanu funkciju, smanjuje krvni tlak i potreban je za normalnu ravnotežu vode u organizmu. Esencijalan je za sintezu nukleinskih kiselina i proteina, kontrakciju mišića i rad živaca i provođenje živčanih signala, važan je za eliminaciju CO2 iz pluća te normalnu funkciju bubrega. Sudjeluje u pretvorbi glukoze u glikogen, te za održavanje normalne acidobazne ravnoteže u oragnizmu.

Stožerna uloga kalija je da funkcionira kao glavni intracelularni elektrolit, ion pozitivnog naboja, koji se aktivno “pumpa” u stanicu, dok se njegov oponent natrij “ispumpava” u međustanični prostor. Kalij natrijeva pumpa je stoga bitna ne samo kao nužni regulator ravnoteže tekućine, već i za potrebni električni polaritet stanične membrane. Na taj način se, primjerice, provode signali kroz živce kao električni impulsi, čime se ostvaruje iznimno brza komunikacija između živca i mišića te prenosi naredba o kontrakciji. Srce je najveći i najvažniji mišić koji ritmički, neprekidno kontrahira. Tako su natrij i kalij od presudne važnosti za rad srca. Kalij također kontrolira stvaranje glikogena iz glukoze, koji je rezerva energije u mišiću i time kontrolira opskrbu mišića glavim gorivom.

Vidimo da su kalij i natrij usko povezani i isprepleću se u brojnim fiziološkim aktivnostima, prije svega kao dva antagonistička elektrolita u regulaciji tjelesne tekućine. Negativno nabijeni klora (anioni) balansiraju oba ova minerala (kationi).

Izlučivanje i deficit kalija

Kalij se izlučuje najvećim dijelom preko bubrega. Zatajenje rada bubrega (iz bilo kojeg razloga) može smanjiti izlučivanje kalija i očitovati se simptomima trovanja kalijem. Međutim, kalij se također izlučuje putem znoja, pa u uvjetima jakog znojenja ili ljetnih vrućina organizam tim putem može izlučiti i do 3000 mg kalija dnevno. Ovo su faktori koji povećavaju izlučivanje kalija:

-znojenje (do 3g/dan)
-povraćanje
-dijareja
-prekomjeran unos kofeina
-lijekovi
-diuretici
-neke vrste antibiotika

Prvi opći znaci deficita kalija su umor i slabost mišića. Iako izgledaju dosta bezopasno, stanje se dosta brzo može pogoršati. Teži gubitak kalija dovodi do neravnoteže elektrolita u organizmu koja pogađa sve mišiće i živce, uključujući i najvažniji mišić, srce, te brojne druge tjelesne funkcije bivaju narušene.

Visok unos namirnica bogatih kalijem, kao što su voće i povrće, može pomoći u očuvanju mišića kod starijih žena i muškaraca. (MŠ)

Simptomi deficita kalija

-poremećaj funkcije mišića i živaca
-zadržavanje vode
-srčana aritmija (poremećaj ritma, palpitacije)
-slabost mišića
-zbunjenost
-slab rad bubrega
-neprestana žeđ
-pad tlaka krvi
-povraćanje (dodatno potencira gubitak)
-grčevi u mišićima

Tipičan dnevni unos kalija hranom

 djeca 0-3 godine  750 – 800 mg
 djeca 4-10 godina  1100 – 2000 mg
 11 godina i više   3100 – 3500 mg

 

Izvori kalija u hrani

Zbog izravnog antagonističkog odnosa s natrijem, uvijek treba imati u vidu da se unos ova dva minerala hranom izbalansira. Poznati su dobri izvori kalija poput rajčice i banane, te sjemenki bundeve, a također treba uvijek gledati omjer natrija i kalija u nekoj namirnici.

Sadržaj kalija u 100 g namirnice (uz omjer prema Na):

Namirnica mg K omjer K:Na
 grah  508 mg  K:Na= 508:2
 banana  358 mg  K:Na= 358:1
 krumpir  391 mg  K:Na= 391:5
 rajčica  222 mg  K:Na=222:9
 naranča  179 mg  K:Na= 179:0
 cvjetača  303 mg  K:Na= 303:30
 sušene marelice  1850 mg  K:Na= 1850:13
 grožđice  746 mg  K:Na= 746:12
 tuna iz konzerve  207 mg  K:Na= 207:50
 piletina, pečena leđa s kožicom  210 mg  K:Na= 210:87
 mlijeko  150 mg  K:Na= 150:50

 

Suplementacija kalija

Treba uvijek voditi računa da je unos kalija hranom izbalansiran unosom natrija. U većem broju slučajeva je stanje neravnoteže prouzročeno većim unosa natrija, nego manjkom kalija u hrani. Kod suplemenata je kalij uobičajeni dio multimineralnih formula, ali obično u manjim količinama, do 100 mg. Nikako se ne preporučuje na vlastitu ruku i bez znanja liječnika uzimati zasebno suplemente kalija. U onim slučajevima kada je ipak potrebna suplementacija kalijem, uvijek mora biti pod kontrolom i doziranjem od strane liječnika. Također je preporučeno uz suplementaciju kalija dodati cink i magnezij. Takva suplementacija propisana od liječnika najčešće je kod određenih pacijenata koji boluju od bolesti srca, hipertenzije ili bolesti bubrega.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com