Kandida dijeta

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ako imate kronične infekcije gljivicama, osjećate se loše u toplom i vlažnom okruženju, ako patite od kronične kongestije, teško se koncentrirate, imate želju za konzumiranjem šećera i ako vam je dijagnosticirana infekcija kandidom, pokušajte prehranu protiv Candide.

Prekomjerni rast Candide u probavnom sustavu populariziran je sredinom 80-tih godina. Dok neki liječnici odmahuju rukom, sve je veći broj liječnika i naturopata koji smatraju da je Candida ozbiljan zdravstveni problem. Najčešći uzročnik (90-95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se normalno nalazi, u maloj količini, u ljudskim crijevima. U 2-8% slučajeva uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata.

Koji su simptomi prekomjernog rasta Candide u probavnom sustavu?

Vjeruje se da Candida pridonosi mnogim zdravstvenim tegobama kao što su:

– kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka
– probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica
– respiratorne alergije, kihanje, kongestija, kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma
– alergije ne hranu
– kronični umor
– simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija
– problemi s menstrualnim ciklusom
– kožni osipi

Kada je povećan rizik za prekomjernim rastom kandide?

– liječenje antibioticima širokoga spektra
– oslabljeni imunološki sustav
– upotreba kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije
– prehrana bogata hranom koja sadrži gljivice ili rafiniranim šećerom
– trudnoća
– dijabetes

Smjernice za prehranu protiv kandide: Anti-kandida dijeta

Prehrana igra bitnu ulogu u liječenje Candide, a bitno ju je primijeniti uz terapiju lijekovima. Dužina dijete ovisi o dužini simptoma, njihovoj jačini i ukupnom zdravstvenom stanju. Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dva do četiri tjedana. S nestankom simptoma i nakon provedenih laboratorijskih testova koji će to i dokazati, hrana iz zabranjene liste može se lagano vraćati u uobičajenu prehranu, pazeći pri tome da li je pojavljivanje simptoma povezano s nekom od tek uvedenih namirnica. Dakle, prehrana je bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinirani šećeri i drugi ugljikohidrati koje gljivice koriste za rast. Kako gljivice u toku rasta razlažu šećer do ugljičnog dioksida i vode, to može biti uzrok mnogobrojnih simptoma, a najčešće probavnim smetnjama kao što su stvaranje plinova i nadutost.

Tijekom prva 2-3 tjedna programa, često se preporučuje da se unos ugljikohidrata smanji na 20-60 grama dnevno, a što ovisi o dobi, razini aktivnosti, i stupnju osjetljivosti na žitarice. Kako simptomi nestaju, unos ugljikohidrata se postepeno povećava. Hrana koja sadrži niske količine ugljikohidrata je sljedeća: meso, piletina, puretina, morska hrana, neko orašasto voće, ne-škrobno povrće.

Nedozvoljena hrana

Šećer – Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Najbolje je da se izbace svi oblici šećera, budući da oni promoviraju rast Candide. To su: bijeli i smeđi šećer, med. Izbaciti sve namirnice koje sadrže šećere (pročitati na deklaraciji: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Izbaciti; kekse, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu.

Voće – Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Sljedeća se hrana treba izbaciti: smrznuto, konzervirano i suho voće, voćni sokovi, naranče i juice, dinja.

Kvasci – Hrana koja sadrži kvasac treba se izbaciti: pekarski i pivski kvasac, suplementi kvasca, pekarski proizvodi s dodatkom kvasca. Izbaciti proizvode od bijelog brašna. Mogu se koristiti pekarski proizvodi od integralnih žitarica bez dodatka kvasca, ili s dodatkom praška za pecivo.

Ocat – Ocat se proizvodi pomoću kultura kvasaca, stoga ga je potrebno izbaciti: sve vrste octa, majonezu, dresinge za salate, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće, konzervirane masline.

Gljive – Izbaciti.

Kikiriki, maslac od kikirikija i pistacija – Često sadrže plijesni pa ih je potrebno izbaciti.

Alkohol – Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.

Kava, crni čaj – Kava i crni čaj nisu poželjni, treba izbaciti sve oblike, a izabrati druga pića: vodu, biljne juhe, svježe povrtne sokove, biljne čajeve.

Sirevi – Izbaciti zrele, pljesnive i procesirane sireve.

Mesni proizvodi – Izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, hrenovke, kao i konzerviranu i sušenu ribu.

Ostala konzervirana, obrađena i rafinirana hrana – Također je nepoželjna.

Hrana koja se treba ograničiti

Mliječni proizvodi – Candida može utjecati na metabolizam masnoća, tako da se unos mliječnih proizvoda treba umanjiti. Obično se eliminiraju sljedeći mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, većina sireva (osim onih s niskim sadržajem laktoze kao što su emental, mozzarella), sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži povoljne bakterije.

Hrana koja se preporučuje

Umjesto svega navedenog jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice poput smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja Candide iz crijeva.

Povrće – Sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhanom obliku: razne salate, rajčice, krastavci, zelje, kupus, luk, češnjak, mahunarke, začinsko bilje, povrtni sokovi bez dodataka šećera. Poželjno je koristiti hranu s visokim sadržajem vlakna koja može mehanički odstraniti nakupine gljivica koje se nalaze između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice – integralne žitarice, raženi kruh, zobene pahuljice, pšenične klice, cvjetača, brokula, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje, kao i suplementi vlakana.

Voće – Posebno je koristan limun.

Meso – Meso peradi, divljač, riba, rakovi, kao i bistre juhe.

Svakodnevno se preporučuje mala količina fermentiranih namirnica kao što su obični jogurt (ne voćni!): acidofil, LGG jogurt, AB kultura; zatim i kiselo zelje koje je prirodan izvor laktobacila (korisnih bakterija).

Umjereno: smeđa riža, krumpir, raženi kruh.

U suzbijanju gljivične infekcije i Candide mogu pomoći i sljedeći dodaci prehrani:

– Lactobacillus acidophyllus – To je poželjna bakterija koja se prirodno naseljava crijeva i rodnicu. Ova bakterija stvara mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalazi, te tako čini prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvori laktobacila su obični jogurt, tj. acidofil i LGG. Postoje i suplementi koji sadrže ovu bakteriju, a mogu se nabaviti u ljekarnama u obliku tableta, kapsula, praha i napitaka.

– Sredstva protiv gljivica – Osim lijekova, od pomoći mogu biti ekstrakt limunovih sjemenki, češnjak, kaprilna kiselina i berberin, koji se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbiraju u krv, pa se mogu uzimati i za vrijeme trudnoće i dojenja.

– Candida Yeast – To je homeopatski pripravak koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu. Može se nabaviti i bez recepta, a dolazi u vidu zrnaca i koristi se 3-5 puta dnevno po 1-2 zrnca oralno. Candida Yeast potiče imunološki sustav crijeva na stvaranje protutijela koja djeluju lokalno u crijevima i na tako ograničavaju, odnosno ometaju rast gljivica.

– Multivitaminski preparati – Vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezij, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospješuju obrambenu sposobnost organizma i sprječavaju povrat gljivične infekcije.

Izvor:
about.com
poliklinika-harni.hr

 

Prati N.com