Karnitin

Print Friendly, PDF & Email

 

Karnitin je aminokiselinski spoj izoliran iz crvenog mesa (lat. carni, meso) posvuda je prisutan u svim mišićima. To je nestrukturna, funkcionalna aminokiselina koja djeluje kao nosač masnih kiselina kod njihova transporta u mitohondrij, gdje se odvija beta-oksidacija masnih kiselina.

Karnitin je ključna tvar u mobilizaciji i trošenju masti za energiju. Unosi se svakodnevnom prehranom, i također se endogeno sintetizira. Jedan od metabolita je i acetil karnitin, važan neurotransmiter. Karnitin je derivat aminokiselina za čiju sintezu su potrebni vitamini i minerali, kojih deficit u organizmu izaziva i deficit karnitina. Po svom stereometrijskom obliku dolazi u L formi, pa otud naziv L-karnitin. Ovo se ističe u proizvodima, jer D-karnitin nije aktivan, a DL-karnitin je po zdravlje opasna racemična smjesa, i na listi je FDA zabranjenih proizvoda. L-oblik karnitina gotovo je u potpunosti siguran, i nema ozbiljnih nuspojava po zdravlje.

FDA je prije nekoliko godina dozvolila registraciju L-karnitina kao lijeka za srce, generičkog imena Carnitor. L-karnitin je prilično popularan kao pomoćni suplement za mršavljenje i kao energetik. Međutim, dvojben je njegov utjecaj na mršavljenje kod osoba čiji su primarni problem za višak kilograma ugljikohidrati. Uz uzimanje karnitina potrebna je aerobna tjelovježba kako bi se iskoristio njegov učinak na sagaranje masti kod osoba koje imaju problema u metaboličkoj proizvodnji energije a trebaju izgubiti na masi (npr. dijabetičari). Prednost karnitina pred ostalim sredstvima za mršavljenje je u njegovoj sigurnosti i ograničenom i preciznom djelovanju na masno tkivo.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

 

Prati N.com