Kineska gorka tikvica

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kineska gorka tikvica lat. Momordica charantia je biljka koja raste u tropskim i suptropskim područjima Azije, istočne Afrike, dijelovima Amazone, na Karibima i Južnoj Americi. Za prehranu i liječenje koriste se cijela biljka, plod i sjeme.

Biljka raste kao loza s dugim rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plod izgleda poput bradavičaste tikvice, izdužena je oblika i nalik krastavcu te se smatra najgorčim voćem-povrćem. Mladi zeleni plod sazrijeva u narančasto-žuti zreo plod koji se zatim otvara i otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi biljke su gorki, ali jestivi: zeleni plod je dobar izvor vitamina C, sadrži vitamin A, fosfor, željezo i flavonoide. Stabljika i listovi sadrže vitamin A.

Zeleni plodovi se kulinarski koriste i pripremaju kuhani, pečeni ili prženi na razne načine. Gorka tikvica se može konzumirati kao voće, može se cijediti uz pomoć sokovnika, sjemenke se mogu dodavati hrani u samljevenom obliku, ili se može raditi čaj kuhanjem komadića gorke tikvice u vodi. Sušeni listovi koriste se za čaj koji može poslužiti za prevenciju i liječenje malarije, poticanje probave te radi antibakterijskog djelovanja. Ekstrakt gorke tikvice može se kupiti u obliku biljnog suplementa te se koristi za tretman dijabetesa.

Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s anti-dijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid-p). Gorka tikvica sadrži i vrstu lektina koji snizuje koncentraciju glukoze (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak). U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini gorka tikvica se stoljećima koristi kao prirodni lijek za dijabetes, a to je svojstvo odnedavno upoznala i suvremena zapadna nauka. Osim toga tradicionalna kineska i indijska medicina koriste gorku tikvicu zbog djelovanja na bakterije, viruse, stanice raka, prevenciju tumora i snižavanje krvnog tlaka.

Neka od gore navedenih opažanja su također znanstveno potvrđena:

– animalni model pokazuje da ekstrakt gorke tikvice smanjuje rast tumora glave i vrata. Konzumacija suplemenata u vidu ekstrakta može povoljno djelovati na razmnožavanje i uništavanje stanica raka dojke, što je pokazala studija in vitro provedena 2010. godine objavljena u časopisu Cancer Research;

– studija sa Sveučilišta u Coloradu objavljena u ožujku 2013. godine u časopisu Carcinogenesis pokazuje da ekstrakt gorke tikvice smanjuje metabolizam glukoze u stanicama raka gušterače te ih tako ubija. Kako ekstrakt gorke tikvice pozitivno djeluje na dijabetes tipa II koji često prethodi raku gušterače, znanstvenici su se upitali ne bi li mogli direktno utjecati na stanice raka gušterače, i tako su dokazali da miševi hranjeni sokom gorke tikvice imaju 60% manju mogućnost razvijanja raka od kontrolne skupine.

Izvori:
-Ratna B. Ray i sur.: Bitter Melon (Momordica charantia) Extract Inhibits Breast Candcer Cell Proliferation by Modulating Cell Cycle Regulatory Genes and Promotes Apoptosis. Cancer Research, 23. veljače 2010.
-Kaur M. i sur.: Bitter melon juice activates cellular energy sensor AMP-activated protein kinase causing apoptotic death of human pancreatic carcinoma cells. Carcinogenesis, lipanj 2013, 34 (7) str: 1585-92.
-Diabetes.co.uk