Klor

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Klor (kemijski znak: Cl, engleski naziv: chlorine) je mineral koji je primarno uključen u održavanje acido-bazne ravnoteže. U plazmi doprinosi puferskom kapacitetu time da ulaskom u eritrocite omogućuje izlazak bikarbonatnih iona, a bez remećenja elektroneutralnosti ovih stanica. Također je važan za održavanje membranskog potencijala stanica i transport tvari na staničnom nivou. Transmembranska izmjena klora s natrijem i kalijem u stanici održava neutralan električni naboj i ravnotežu tekućine koja je potrebna za održavanje određenog pH i osmolarnosti unutar stanice. Ista ulog klora potrebna je za normalan rad mišića, za kontrakcije i provođenje živčanog signala.

Klor je važan i za rad bubrega, a također čuva kalij u organizmu jer potiče njegovu retenciju u bubrezima. U probavi je klor ključni element želučane kiseline, koja je zapravo klorovodična kiselina. Proteini se probavljaju u želucu za što je potreban kiseli pH, kojeg želudac postiže lučenjem klorovodične kiseline. I neki drugi nutrijenti su ovisni o kiselom mediju, kojeg trebaju za otapanje ili uspješnu apsorpciju (primjerice kalcij).

Deficit klora

Kako se klor u hrani nalazi vrlo raširen, slučajevi klora u normalnim prehrambenim uvjetima prilično su nemogući. Kuhinjska sol je zapravo klorid, pa je razvidno otkud gotovo neprekdan izvor klora. Međutim, moguć je značajan gubitak klora putem znoja, stolice, povraćanjem, proljevom, te bolešću bubrega. Također, tiazidni diuretici potiču izlučivanje klora putem bubrega.

Toksičnost i maksimalne doze

Dehidracija je jedino stanje koja može podignuti koncentraciju klora u serumu. Normalnim unosom putem hrane, nisu zabilježeni slučajevi trovanja klorom.

Nove prehrambene preporuke USDA (Američkog ministarstva poljoprivrede) koje su zamijenile RDA vrijednosti kao preporučeni unos, nisu uključile preporučeni unos niti gornju granicu tolerancije unosa (Tolerable Upper Intake Levels) za klor.

Preporučeni unos

DRI (Daily Reference Intakes) vrijednosti preporučenog dnevnog unosa klora nisu donijete, jer se smatra da klora ima u dovoljnim količinama u hrani, tako da svaka uravnotežena prehrana uredno podmiruje potrebne količine.

Izvori u hrani

Natrijev klorid ili kuhinjska sol je najvažniji izvor klora u hrani. Sva vodovodna voda se danas klorira u svrhu dezinfekcije (osim u rijetkim slučajevima gdje se koristi ozon), pa je i to jedan nezanemarivi izvor klora u prehrani.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com