Korisni linkovi

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Lista korisnih linkova iz polja prehrane, nutricionizma, hrane, aktivizma…

 

One Green Planet          www.onegreenplanet.org

Platforma pokrenuta 2013. godine čiji je cilj pomoći svima u potrazi za okusnim i zdravim jelima na biljnoj bazi, kao i usluga koje neće imati negativni utjecaj na planet Zemlju. Pregršt novih članaka kontinuirano informira sve korisnike putem društvenih mreža i newslettera o utjecaju čovjeka na okoliš te daje alate osnažujući korisnike na izbor suosjećanog načina života. “Jedan Zeleni Planet” donosi članke o održivoj prehrani, dobrobiti životinja, očuvanju okoliša te životu bez okrutnosti. Najveću vegan bazu recepata na svijetu posjećuje preko 6 milijuna osoba mjesečno.
Obavezno posjetiti, nećete ostati ravnodušni!


 

Zeleni ponedjeljak          www.zeleni-ponedjeljak.com

Nutricionist Branimir Dolibašić podržao je kampanju Zeleni ponedjeljak: “Podržavam ovu inicijativu već duže vrijeme kao nutricionist i osobno iz više razloga, profesionalnih i humanističkih. Zeleni ponedjeljak je dan kada bismo mogli tijelo odmarati od mesa i životinjskih proizvoda, uključujući ribu, jaja i morske plodove, odnosno industrijske prerađevine proizvoda životinjskog porijekla. Možemo bez straha jedan dan birati žitarice, biljne plodine, gljive, povrće i voće u prehrani, znajući da to ne znači sebi uskratiti ono što nam je potrebno, nego upravo suprotno – olakšati tijelu kapacitete detoksikacije, dopuniti profil unosa korisnih fitokemikalija biljaka i rasteretiti probavni trakt. Ponekad manje znači više. Posvetiti se planiranju prehrane za Zeleni ponedjeljak znači više od promjene jelovnika. Znači jačati svijest o potrebi činjenja više zdravih izbora za sebe, dati pozitivan doprinos očuvanju okolišu i međuzavisnosti čovjeka i prirode. Zdrave prehrambene navike treba njegovati, počevši od kupovine i izbora hrane. Jer, odnos prema hrani je odnos prema zdravlju i vlastitom dobru, stoga darujmo sebi jedan dan u tjednu kada radimo na sebi i ujedno činimo nešto dobro za ekosustav i prirodnu ravnotežu.”


 

Prijatelji životinja          www.prijatelji-zivotinja.hr

Web stranica udruge “Prijatelji životinja” ima mnoštvo informacija, savjeta i recepata za prelazak na vegansku prehranu. Na stranici se nalazi i priručnik za vegane početnike, te nekliko knjiga koje se mogu čitati online.


 

GM Freeze          www.gmfreeze.org

GM Freeze je engleska neprofitna organizacija koja poziva na zamrzavanje uzgoja genetski modificiranih biljaka i proizvodnje genetski modificiranih životinja. Ne podržava uvoz GM hrane, biljaka, usjeva i hrane za životinje, te patentiranje genetskih resursa za hranu i poljoprivredne usjeve. GM Freeze organizacija zabrinuta je zbog brzine kojom se genetske modifikacije uvode u hranu i poljodjelstvo te smatra da se mora dobro razmisliti o ogromnim posljedicama ove tehnologije posebno na polju sigurnosti.
Organizacija pruža niz korisnih informacija kako svaki pojedinac može utjecati na razne aspekte uvođenja GMO-a od boljeg testiranja do zahtijevanja informacija od prehrambene industrije i trgovačkih lanaca.


 

The No Patents on Seeds          www.no-patents-on-seeds.org

“The No Patents on Seeds” je koalicija između organizacija Berne Declaration, Greenpeace, Misereor, No Patents on Life, Swissaid i Norveškog Development Fund, koja se bori za jasnu regulativu u području patentiranja. Inicijativa je globalno poduprta od preko 300 organizacija, te je sakupila preko 100.000 potpisa protiv patentiranja biljaka i životinja.


 

Natural Society          www.naturalsociety.com

Portal koji vas opskrbljuje novostima iz područja prirodne medicine, na stotine članaka pokriva teme od znanosti o prehrani do zdravstvene politike, također sadrži informacije koje glavni mediji ignoriraju. Natural Society vjeruje da su prirodni načini liječanja uvijek prva opcija u rješavanju zdravstvenih problema te da će tijelo najbolje reagirati na nutritivno vrijednu prehranu bez toksičnih kemikalija i aditiva. Natural Society podržava lokalnu organsku poljoprivredu i pravilno označavanje hrane (deklariranje GMO sastojka, bisfenola, teških metala i dr.)


 

Water is a Human Right – Voda je ljudsko pravo          www.right2water.eu

Voda je javno dobro, a ne roba. Udruga poziva Europsku komisiju da predloži akte kojima će voda biti ljudsko pravo kao što su to priznali Ujedinjeni Narodi. Od zakonodavstva EU zahtijeva da svim svojim građanima osigur čistu pitku vodu i njenu odvodnju. Zahtijeva da EU i sve države članice osiguraju pravo na vodu, da vodoopskrba i upravljanje vodnim resursima ne može biti predmet tržišnih pravila, te da gospodarenje vodom mora biti isključeno od liberalizacije.

 

Srodni članci ...

Začin od nori alge
views 16
    Sastojci 1/2 šalice suncokretovih sjemenki 1 čajna žlica tamari umaka 3 žlice nori pahuljica Postupak Na zagrijanoj tavi tostirajte suncokret dok ne poprimi zl...
Kelj pupčar u tavi
views 26
    Sastojci 300 g kelja pupčara 1/2 dl vode 1 žličica sojinog umaka češnjak Priprema Očistite kelj pupčar od vanjskih listića, operite. Veće narežite na pola. S...
Prehrana kod raka dojke
views 29
    Hrana može pomoći u bržem opravku, a pa treba voditi računa da se prehranom unose oni nutrijenti koji su preko potrebni. Čini se da jedna vrsta hrane ili jedna vrsta supl...
Salata od graha
views 47
    Sastojci 2 šalice kuhanog graha (ili mala limenka graha) 1 mladi luk 1 žlica maslinovog ulja 1 žlica bučinog ulja 1 žlica balsamičnog octa papar, suhi origano ...
Genistein
views 23
    Genistein spada u izoflavone i prema djelovanju može se svrstati u fitoestrogene. Također djeluje vazodilatacijski na žile. Može se naći u soji i sojinim proteinima (u...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *