Kratkoročna studija o djelovanju dijeta

Print Friendly, PDF & Email

 

 

U studiji je sudjelovalo 160 osoba prosječne težine oko 100 kg. Sudionici su podijeljeni u četiri skupine, po 40 osoba je pratilo metodu Weight Watchers, sljedećih 40 Atkins-ovu dijetu, zatim Ornish-ovu dijetu (s izrazito niskim sadržajem masnoća), te prehranu u zoni.

U prva dva mjeseca 22% sudionika je otpalo iz studije, a nakon godine dana otpalo je 35% sudionika iz Weight Watchers-a i zone, te čak 50% iz Atkins-ove i Ornish-ove dijete. No, nakon godine dana ipak je preostalo dovoljno sudionika da bi se mogli usporediti rezultati:

  1. prosječno smanjenje težine iznosilo je 5%, te je time smanjen rizik od pojave srčanih oboljenja za 5 do 15%;
  2. krvni tlak ostao je nepromijenjen;
  3. LDL (loš) kolesterol smanjen je za:
  Weight Watchers      7,7 %
  Atkins-ova dijeta      8,6 %
  Ornish-ova dijeta    16,7 %
  prehrana u zoni      6,7 %
  1. HDL (dobar) kolesterol povišen je za:
  Weight Watchers      8,5 %
  Atkins-ova dijeta    15,0 %
  Ornish-ova dijeta      2,2 %
  prehrana u zoni    15,0 %

Što trebate znati?

Svako smanjenje tjelesne težine prema idealnoj (koja se izračunava iz težine i visine) pogoduje smanjenju rizika od pojave srčanih bolesti, te je svako nastojanje u tom pogledu zdravstveni plus. LDL kolesterol (loš kolesterol – koji sudjeluje u stvaranju masnih nakupina u krvnim žilama) najviše snižava Ornish-ova dijeta, dok HDL kolesterol (dobar kolesterol – sa zaštitnim učinkom), podjednako dobro povisuju i Atkins i zona.

Prema dobivenim rezultatima mogli bi reći da su sve ispitane metode na pobjedničkom postolju, no ipak je dužina studije vrlo kratka, a broj ispitanika je malen da bi ovi rezultati konačno presudili u korist samo jedne metode. Svakako treba provesti veći broj istraživanja da bi se dobilo što više činjenica, te da napokon saznamo koje su metode najprihvatljivije, što se dešava primjenom određene metode, kako se proces mršavljenja može poboljšati i kako provesti mršavljenje bez opterećivanja organizma i stvaranja dodatnih zdravstvenih problema.

 

Prati N.com