Kumin

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kumin (Carum carvi) je autohtona dvogodišnja biljaka južne Europe i Azije. Od pradavnih vremena se uzgaja u Indiji, Egiptu, Arabiji i mediteranskim zemljama. Fosilizirano sjeme pronađeno je u nalazištima srednjeg kamenog doba, što znači da se biljka koristi barem 5000 godina. Pronađen je i u egipatskim grobnicama i drevnim sastajalištima karavana na Cesti svile. U starom Rimu se koristio kao zamjena za papar, mljeo se u kašu i mazao na kruh.

Kumin se danas široko uzgaja jer mu je potrebna samo topla, jednolika klima. Biljka naraste u visinu 30 cm i ima blijedoružičaste ili ružičaste cvjetiće. Puno se uzgaja u Finskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i sjevernoj Africi posebno Egiptu.

Sjemenka sadrži 3-7% aromatičnog ulja koje se koriti u industriji parfema. Aromu dominira karvon (50 to 85%) i limonen (20 to 30%), a od drugih tvari prisutni su karveol, dihidrokarveol, alfa- i beta-pinen, sabinen.

Obilno se koristi u centralnoj Europi, sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.

Kumin se koristi podjednako u slanim i slatkim jelima: posipa se preko pečenja, dodaje se u vodu gdje se kuha kupus, dodaje se u pite od jabuka, kekse, pečene jabuke i sir.

Sirovo sjeme se može žvakati prije jela za poticanje probave, kao i poslije jela za pomoć probavi i osvježenje daha.

Izvori:
gernot-katzers-spice-pages.com
Biggs M: Enciklopedija povrća, voća i začinskog bilja, Naklada Uliks 2005.

 

Prati N.com