Laneno ulje

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sjemenke lana i ulje iz njih dobiveno sadrže sastojke koji potiču dobro zdravlje. Ovo je ulje bogato alfa-linolenskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja povoljno djeluje na bolesti srca, upalne bolesti crijeva, artritis i niz drugih stanja.

Ulje sjemenki lana sadrži 50-60% omega-3 masnih kiselina (dvostruko više od ribljeg ulja). Primarna upotreba ovog ulja bila je u industrijske svrhe. Sama sjemenka sadrži 35-44% ulja. U istočnoj Europi laneno ulje se dobiva hladnim prešanjem, dok se u SAD proizvodi toplim prešanjem i ekstrakcijom otapalima i rijetko se koristi u prehrani. Lan sadrži glukozid koji se deaktivira djelovanjem topline.

Namirnica Zasićene masnoće Nezasićene masnoće
mono- poli-
riblje ulje, srdela 29,9 33,8 31,9
riblje ulje, sleđ 21,3 56,6 15,6
maslac (samo masni dio) 62,4 28,9 3,6
maslinovo ulje 13,5 739 10,0
laneno ulje 9,4 20,2 66,0

Alfa-linolenska kiselina pripada skupini omega-3 masnih kiselina s eikozapentanoičnom kiselinom (EPA) i dokozaheksanoičnom kiselinom (DHA). Prirodni izvor EPA i DHA prvenstveno predstavlja riba, dok se alfa-linoleinska masna kiselina nalazi u lanu i nekim biljnim uljima. Iako je struktura ovih spojeva slična, to nužno i ne znači da imaju jednaki učinak u tijelu.

Posebno je važno održati povoljnu ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a što se postiže pravilnom prehranom. Dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, omega-6 ih pojačavaju. Smatra se da zdrava prehrana treba sadržavati otprilike dva do šest puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Npr., u tipičnoj američkoj prehrani omjer omega-6 prema omega-3 je veoma neuravnotežen, on iznosi od 14 do 25 naprema 1, a mnogi istraživači smatraju da ta neravnoteža utječe na povećanje upalnih procesa u raznim bolestima.

O_LanC

Upotreba ulja sjemenki lana

Ovo ulje (kao i druga ulja bogata omega-3 masnim kiselinama) može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluju na rast i razvoj organizma.

Najviše je podatka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, ali se može koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Mediteranska prehrana primjer je pravilnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ona potiče potrošnju integralnih žitarica, korjenastog i zelenog povrća, te svakodnevni unos voća, ribe, mesa peradi i maslinovog ulja, s neznatnim unosom crvenog mesa i životinjskih masnoća (maslaca). Jedan od najboljih načina prevencije i tretmana bolesti srca je svakako nisko masna prehrana u kojoj se vrši zamjena zasićenih i trans masnoća s nezasićenim masnoćama (mononezasićenim, polinezasićenim). Određene studije pokazuju da osobe koje prehranom unose znatne količine alfa-linolenske masne kiseline imaju manju vjerojatnost od pojave fatalnog srčanog udara.

Nekolicina studija ukazuje da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplementacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i alfa-linolenskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni tlak u osobama oboljelim od hipertenzije.

Alfa-linolenska masna kiselina može imati povoljan utjecaj i kod sljedećih bolesti: Chron-ova bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresija, opekline, akne, astma, bolne menstruacije; međutim, utjecaj na ove bolesti i stanja potrebno je dodatno ispitati.

Način čuvanja

Najkvalitetnije ulje se dobiva od svježih sjemenki. Sjemenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta s kisikom.

Ulje sjemenki lana potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu tako vijek trajanja biti produžen i spriječit će se užeglost. Kako je osjetljivo na svjetlost i kisik prije kupovine potrebno je provjeriti ambalažu koja treba biti tamne boje, a čep treba biti dobro zatvoren.

Unos ulja sjemenki lana

Obično se preporučuje konzumacija jedne žličice dnevno. Ne smije se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa.

Unos alfa-linolenske masne kiseline može se povećati tijekom dojenja u majčinom mlijeku ako dojilja dnevno uzima jednu žlicu ulja, ili konzumira svježe sjemenke lana prehranom.

Posebnu pažnju treba posvetiti istodobnom korištenju suplementa, kao što je ulje sjemenki lana (može se nabaviti i u kapsulama), i lijekova. Poznato je da ulje sjemenki lana može usporiti apsorpciju lijekova i nekih sastojaka hrane. Kod dijabetičara, koji imaju smanjenu sposobnost pretvorbe alfa-linolenske masne kiseline u EPA i DHA, prvenstveno se preporučuje suplementacija ribljim uljem ili proizvoda bogatim EPA i DHA. Upotreba alfa-linolenske kiseline se zbog kontradiktornih studija ne preporučuje kod bolesti prostate i makularne degeneracije oka, te kod redovitog liječenja aspirinom i ciklosporinima. S druge strane, u terapiji visokog kolesterola pri pokušaju smanjenja omjera omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina, ulje sjemenki lana može djelovati povoljno povećavajući djelotvornost lijekova statina.

 

Prati N.com