Linoleinska kiselina povezana sa zdravljem srca

Print Friendly, PDF & Email

 

 

12.01.2004. – Nezasićene masne kiseline u stručnoj i popularno stručnoj javnosti su već dulje vrijeme povezane sa zdravljem srca. Na početku su iza ovih tvrdnji stajale samo brojke, kao nijemi putokazi između manjeg broja oboljelih s jedne i većeg udjela nezasićenih masti u prehrani s druge strane.

Međutim, nepoznato je kako ove masti vode k zdravlju i čuvaju ga. Još uvijek je mnogo toga u kemiji njihova djelovanja i utjecaja na krvožilni sustav te kvaliteta masnoća u organizmu sasma nepoznato, a istraživanja koja dolaze još uvijek govore da smo na pravom putu. Linolenska kiselina jedna je od esencijalnih masnih kiselina, povezivana je sa zaštitom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači se još uvijek trude pronaći detaljnije podatke koji mogu objasniti točno na koji zapravo način ona i zašto može biti zaštitna za srce i krvožilni sustav.

Prema novoj jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition zaštitni učinak linolenske kiseline se može povezati s djelovanjem na razine triglicerida u krvi. Istraživanje je provedeno na 4400 osoba (2036 muškaraca i 2404 žena) u dobi između 25 i 93 godine da bi utvrdili ima li povezanosti između unosa linolenske kiseline osobe i njezinih nivoa triglicerida u krvi, čiji visok nivo u krvi predstavlja rizik za srčane bolesti.

Sudionici studije ispunjavali su detaljne upitnike vlastite povijesti prehrane i davali uzorke krvi. U obradi podataka istraživači su rezultate korigirali za druge faktore osim unosa linolenske kiseline koji su mogli pogoditi nivoe triglicerida, uključujući dob, rizik od koronarne bolesti srca, BMI indeksa, tjelesne aktivnosti i nekih drugih prehrambenih faktora, uključujući unos masti, energetske vrijednosti i alkohola.

Visok unos linolenske kiseline povezan s nižim vrijednostima triglicerida

Rezultati su pokazali da je visok unos linolenske kiseline povezan s nižim nivoima triglicerida. Muškarci i žene s najvišim unosom linolenske kiseline imali su 26% i 14,6% niže nivoe triglicerida u odnosu na one s najnižim unosom. Još uvijek ostaje trasirati biokemijske ključeve njenog djelovanja, kao i ostalih esencijalnih masti i njihovih metabolita.

Ipak, s dobrom osnovom, ovo istraživanje potvrđuje preporuke nutricionista koji uključivanje dobrih izvora ove masne kiseline kao dio, u općem smislu, zdrave prehrane uključuju u preporuke. Sojino ulje, uljarice, orasi, sjemenke su među najboljim izvorima linolenske kiseline u prehrani. Zamjena ovakvih tipova masti, uključujući ribu i riblja ulja, za dominantno zasićene masti u prosječnoj ishrani naših ljudi je dobar korak prema zaštiti od srčanih bolesti.

Što trebate znati?

Visok unos linolenske kiseline kod oba spola dovodi do nižih razina triglicerida, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i održava zdravlje srca. Ostaje nepoznat način na koji se to može povezano objasniti specifičnim biokemijskim djelovanjem i procesima, ali je ponovljeno potvrđena teza da je za zdravlje srca potrebno unositi višestruko nezasićene esencijalne masne kiseline. Naravno, niti linolensku kiselinu ne valja izuzeti kao ljekovitu, izlučujući njeno djelovanje od ostalih također potrebnih masti. Treba imati na umu da sve masti imaju približno jednak broj kalorija, pa za osobe koje moraju paziti na svoju težinu (što je također jednako važno za zdravlje srca) stoji preporuka da paze uravnotežiti kalorije koje su pojele s adekvatnom tjelesnom aktivnošću.

Izvor:
Dietary linolenic acid is inversely associated with plasma triacylglycerol: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study., Djousse, L., Hunt, SC., Arnett, DK., et al., Am J Clin Nutr, 2003, Vol. 78, pp. 1098-1102.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

Srodni članci ...

Nezasićena masnoća i krvne žile
views 1109
  Većini od nas je poznato da konzumacija nezasićene masnoće smanjuje serumski kolesterol, te da se tako održava zdravlje krvnih žila. No, nekolicina studija pokazuje i suprotni učin...
Vodič kroz svijet lipida
views 1262
    01.07.2004. - Do nedavno nismo puno pažnje obraćali na masti osim što one hranu čine ukusnijom. Pripremali smo obroke na svinjskoj masti, razmazivali maslac po tostu za d...
Zaštitite se od dijabetesa biljnom prehranom
views 1036
    Čini se da je konzumacija mesa jedan od rizičnih faktora za razvoj dijabetesa, odnosno kod manjeg unosa mesa ima i manje te bolesti. Važno je znati da povećanjem unosa bi...
Kako se hraniti kod povišenih triglicerida
views 26578
    Kako se hraniti kada imam povećane trigliceride (4.8). Kolesterol i šećer su mi u granicama normale. Imam 47 godina i vitke sam građe, ne pušim i ne pijem alkohol. - Mari...
Stomatolozi kažu da je fluorirana voda štetna
views 914
    Odstupajući od dogme stomatoloških fakulteta, sve više stomatologa progovara protiv floriranja jer su fluoridne kemikalije, koje se dodaju zalihama vode kako bi se sprije...