Luk

Print Friendly, PDF & Email

 

 

O običnom, crvenom ili jednostavno luku (lat. Allium cepa) mnogo toga nepoznatog se krije, premda ga mnogi od nas konzumiraju svaki dan, na veliki broj različitih načina. Prije svega, upravo se ova vrsta luka poistovjetila s nazivom luk, što je znak njegove česte i stalne primjene za jelo i kuhanje.

Prehrana

Za jelo se koristi u svježem stanju čitava biljka uključujući mladi zeleni list, ili samo lukovica s odbačenim suhim listovima. Zahvaljujući slojevitom sastavu, luk se izvanredno dugo može čuvati nepromijenjenih svojstava. Poput svih iz njegove porodice, i luk je nutraceutik – osim hranjivih vitamina, šećera i minerala, sadrži i antioksidanse i druge sumporne spojeve koji mogu imati ljekovito djelovanje na naš organizam.

Priprema

Luk se priprema za hranu kao svježe rezan dodatak glavnom jelu ili prilozima, kao mladi luk uz pečeno meso, kao temeljni i gotovo neizostavni dio većine kuhanih jela, dodatak pečenjima, marinadama i umacima. Također se konzervira kiseljenjem, sušenjem i smrzavanjem, doduše vrlo rijetko jer se gotovo nepromijenjen izvanredno lako proteže kroz godinu do iduće berbe.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com