Luk kozjak

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sinonimi: ljutika, kozji luk, ešalot, ešalon i askalot.

Botanički latinski naziv za kozjak je Allium ascalonicum, a ime je dobio po drevnom palestinskom gradu Askalonu (Ešalot), odakle se smatralo da potiče. Njegov okus je ljuća mješavina luka i češnjaka, a boja im varira od svijetlo smeđe do roza, dok iznutra ima bijelu boju s primjesama zelene ili ružičaste. Kod nas ga još nazivaju i ljutika, upravo radi svojstvenog okusa.

Prehrana

Kozjak će lako zagorjeti na vatri jer u odnosu na luk ima visok sadržaj šećera, pa ga treba pažljivije pripremati na blagoj do umjerenoj vatri. Ako se odlučite dodati ga svježeg narezanog u salatu ili drugo jelo, možete mu smanjiti ljutinu smanjivanjem sadržaja soka. Stari recept za to je da izrezani luk omotate čistom kuhinjskom krpom ili salvetom i pritisnete kako bi tkanina pokupila iscijeđeni sok, koji je nosilac ljutine.

Skladištenje i konzerviranje

Sitna vrsta luka koji raste u grozdovima, i ubire u proljeće. Kozjak će potrajati i do pola godine ako se pohrani na hladnom i suhom mjestu. Ipak, kozjak ili ljutika se može i konzervirati kao kiseli luk.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com