Manje je bolje

Print Friendly, PDF & Email

 

 

09.08.2012. – Zanimljivo istraživanje provedeno je 2009. godine na američkom Sveučilištu Tufts u Bostonu, kao dio opsežnije studije sa ciljem određivanja dugoročnog učinka reduciranja unosa energije.

Poznato je da starenjem dolazi do postupnog smanjenja imunološkog odgovora, a u studijama na animalnom modelu pokazano je da restrikcija kalorija daje suprotan efekt, odnosno pojačava imunološki odgovor.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 46 osoba prekomjerne težine, ali ne i obezne osobe. Žene i muškarci u dobi od 20 do 40 godina konzumirali su dijetu sa 10 i 30% manje energije u trajanju od 6 mjeseci.

Na kraju istraživanja ispitan je imunološki odgovor određivanjem specifičnih bioloških markera u kožnom testu, te funkcija T stanica (vrsta bijelih krvnih stanica) – ova dva pokazatelja označavaju snagu staničnog imuniteta.

Nakon promatranja rezultata kod obje grupe volontera na dijeti, kod blage restrikcije i jače restrikcije kalorija, došlo je do smanjenja tjelesne težine i znatnog poboljšanja rada imunološkog sustava. Time je ovo istraživanje postalo jedno od prvih koje pokazuje povezanost između restrikcije kalorija i imunoloških markera kod ljudi. Nepobitno je po prvi puta dokazano da kratkotrajna kalorijska restrikcija u trajanju od 6 mjeseci poboljšava funkciju T stanica.

 

Prati N.com