Matrix farme pilića

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Masovna proizvodnja peradskog mesa trenutno se provodi na velikim farmama, odnosno hangarima u kojima se pilići drže u skučenom prostoru, bez prirodnog svijetla. U uzgoju koji traje šest do sedam tjedana, pilići rastu velikom brzinom pa veliki dio ugine zbog nerazmjera između veličine srca i pluća sa ostatkom tijela. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, godišnje se tovi i ubije 800 milijuna brojlera.

Filozof Paul Thompson sa američkog sveučilišta Purdue već je govorio o humanijem rješenju “slijepog pilića”. Prema njemu “slučajno” oslijepljeni pilići više ne mare za zakrčeni životni prostor, pa preporučuje da bi se oni mogli koristiti za industrijsku proizvodnju mesa.

Jedan korak dalje zakoračio je engleski student arhitekture Andre Ford koji je zamislio novi sistem masovne proizvodnje pilića. On predviđa “bezglave piliće”, odnosno uklanjanje ptičjeg moždanog korteksa čime bi se inhibirale senzorne percepcije ovim životinjama. Ostatak mozga bi se sačuvao jer služi za održavanje homeostatskih funkcija, odnosno rasta životinje.

Fordovi “bezglavi pilići” riješili bi dva goruća pitanja: povećanje proizvodnje zbog sve većeg tržišta, i poboljšanje dobrobiti pilića sa senzornom deprivacijom. Nakon senzorne deprivacije, pilići bi bili smještani u velike urbane, vertikalne farme – slično kao u kultnom filmu “Matrix”. Pilićima bi također odstranili donje dijelove nogu kako bi se dobilo više na prostoru. “Centri za nesvjesno uzgajanje” bili bi opskrbljeni sustavom vode, hrane i zraka, a izmet bi se također odvodio putem cijevi.

Ovom tehnikom uzgoja dostigla bi se gustoća od 11,7 pilića po metru kubom, umjesto sadašnjih 3,2. Izazov u Fordovom sustavu je nedostatak mišićne stimulacije pa on predviđa upotrebu strujnog udara.

Ford tvrdi da je današnji sustav uzgoja jednako šokantan kao i njegov sustav, ali da je istina sakrivena iza tradicionalnih poljoprivrednih scena koje potrošači žele vidjeti, a proizvođači ih redovito serviraju. Bitna razlika između današnjih farmi i “Centara za nesvjesno uzgajanje” je odstranjenje patnje, uz istovremeno dobivanje životinjskih proteina.

Izvor:
Blic online
Weird.com

 

Prati N.com