Meso iz epruvete

Print Friendly, PDF & Email

 

 

02.09.2011. – “Za šest mjeseci imati ćemo prve kobasice iz epruvete”, izjavio je za New Scientist profesor Mark Post sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj.

Post je jedan od pionira razvoja nove tehnologije “in vitro mesa” koji su se ovog tjedna sastali na konferenciji u švedskom gradu Gothenburgu. On i njegovi suradnici dosad su uglavnom eksperimentirali sa svinjskim mesom. Iz svinjskih mišića izolirali bi matične stanice, a zatim ih hranili serumom iz fetusa konja. Naposljetku su dobili 2,5 centimetara duge i 0,5 centimetara široke trake svinjskog mesa.

“Svinjetina iz epruvete” je blijedo sive boje pa više sliči na tkivo lignje, to je zato što u njoj nema ni krvi ni mioglobina, proteina koji uz sebe veže željezo. Znanstvenici sada traže kako umetnuti miglobin da bi dobili tipičnu boju mesa.

“Pun sam nade i vjerujem da ćemo za godinu dana raspolagati i prvim in vitro hamburgerima”, obećao je Post, naglasivši da bi cijena prvog “sintetskog hamburgera” mogla doseći 250.000 eura. No, Post predviđa da bi s vremenom proizvodnja pojeftinila tako da bi postala ekonomski isplativa.

Iako u prvi mah zvuči bizarno, nova tehnologija mogla bi biti rješenje za nekoliko problema. Prvo, svjetska će populacija idućih decenija nastaviti rasti pa će se do 2050. godine potrošnja mesa udvostručiti. To će velikim dijelom biti posljedica promjene prehrambenih navika u novim privrednim silama poput Kine, Indije i Brazila, gdje je konzumacija mesa u proteklih deset godina porasla 33 posto.

Drugo, uzgoj stoke i proizvodnja mesa predstavljaju veliki izvor zagađenja, od emisije CO2, otpadnih voda do ogromnih količina fekalija koje je već sada teško zbrinjavaju. Treće, ubijanje životinja radi hrane predstavlja i veliki etički problem, o čemu je slavni filozof i vegetarijanac Peter Singer napisao bestseler “Oslobođenje životinja”.

Post smatra da će nam “in vitro” meso biti jednini izvor koji će nam preostati. “Slično i kao kad jedemo hamburger, rijetko pomislimo da potiče od mrtve krave. Kad se budemo naviknuli na sintetičko meso, nećemo ni razmišljati o tome da je uzgojeno u laboratoriju”, zaključio je Mark Post.

Izvor:
Jutarnji list, 02.09.2011.

 

Prati N.com