Migrena

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Na nastanak migrene utječu mnogi faktori, no u ovom ćemo se članku zadržati na hrani, nutrijentima i drugim tvarima koji su vezani za hranu.

Ukoliko se ih prehrane izbace namirnice i sastojci u nastavku, oko 50% oboljelih imati će značajno smanjenje učestalosti migrena, dok će njih 10% biti bez simptoma.

Najčešći okidači, i hrana koja čini migrenu bolnijom su:

-mlijeko
-sirevi posebno odstajale vrste i sirevi sa plemenitim plijesnima
-jaja
-riba
-orašasto voće
-crveno vino i druga alkoholna pića
-kofein: unos ili apstinencija od kofeina
-čaj, čokolada, proizvodi koji sadrže kakao
-mesne prerađevine: hrenovke
-češnjak
-šećeri
-tiramin iz sireva i sojinog umaka (tiramin je derivat aminokiseline tirozin kojeg ima u izobilju u jaju, mesu i siru, bakterije kod dužeg stajanja pretvaraju aminokiselinu tirozin u tiramin, a sličan se proces događa i u probavnom sustavu kada je probava usporena)
-aditivi
-aspartam i druga umjetna sladila,
-natrij glutamat (MSG)
-nitriti i nitrati u mesnim prerađevinama ali u povrću (špinat, blitva, kupus, zelena salata, celer),
-sulfiti

Posebno osjetljive osobe mogu negativno reagirati i na: kukuruz, neke vrste graha, leću, soju, kikiriki, prezrele banane, školjke čak i rajčice. Stoga je važan korak u prevenciji migrene vođenje dnevnika kako bi se otkrilo što više okidača koji potiču nastanak migrene. U dnevnik se upisuje sva hrana, pića, lijekovi i dodaci prehrani koji se koriste. Žene bi trebale upisivati datum menstruacije budući da hormoni također utječu u nastanku migrene. Dnevnik je potrebno voditi barem dva tjedna ili dovoljno dugo da se pokriju tri napada migrene. Tek tada je potrebno potražiti podudarnosti. Da li ste konzumirali istu hranu prije napada migrene? Da li je migrena počela dan nakon izlaska i čaše vina?

Jednom kada su potencijalni okidači otkriveni, treba ih izbjegavati kako bi se uklonili napadi migrene. Eliminacijska dijeta je stoga neophodna i predstavlja veliki izazov. Ponekad se otkrije da oboljeli imaju alergiju na određenu vrstu hrane. Vjeruje se da neke imunološke tvari koje nastaju kao rezultat alergije također djeluju kao okidači na nastanak migrene.

Izbjegavajte okidače barem četiri tjedna, ako ste ih doista pronašli, migrena se vjerojatno neće pojaviti u toku ovog perioda. Ako želite provjeriti da se radi o hrani / tvarima koje su za vas izazivači migrene, možete to provjeriti testom: okidač uključite u prehranu i tri dana promatrajte vaše simptome. Međutim, može se desiti da ova metoda neće dati jasne rezultate jer u nastanku migrene često djeluje kombinacija ne samo hrane, nego i stresa, umora i drugih okolišnih faktora. Npr., možete imati napad migrene kada jedete čokoladu, ali samo pred menstruaciju, ili stres na poslu sa nekom hranom zajedno čini okidač za migrenu.

Vitamini i minerali koji mogu biti od koristi

Vitamin B2, riboflavin – potreban je u procesu oslobađanja energije u svim stanicama tijela. Studije pokazuju da osobe koje pate od migrene imanju manje efikasniji energetski metabolizam u stanicama mozga. Smatra se da povećanjem unosa riboflavina stanice mozga dosežu veći potencijal otpuštanja energije, te na taj način ovaj mineral može sudjelovati u preveniranju migrene. Kontrolirana studija sa 55 pacijenata pokazala je da suplementacija megadoze od 400 miligrama riboflavina smanjuje frekvenciju napadaja glavobolje, slično kao što to rade i klasični lijekovi za migrenu. Preporučena dnevna potreba riboflavina je od 1.1 do 1.3 miligrama dnevno. Riboflavin je prisutan u mlijeku, mesu, jajima, orašastom voću, obogaćenom brašnu i zelenom lisnatom povrću. Ako odlučite koristiti riboflavin, potrebno je uzimati 400 miligrama jednom dnevno (u SAD-u postoje megadoze od 25, 500, 100, 500 i 1200 miligrama). Potrebno je oko tri mjeseca da se primijeti poboljšanje, megadoze riboflavina su netoksične i dobro se podnose.

Magnezij – podaci pokazuju da polovica osoba tokom napada migrene ima nisku razinu magnezija u mozgu kao i crvenim krvnim stanicama. Vjeruje se da nedostatak magnezija u mozgu može uzrokovati nadraženost živčanih stanica, koje zauzvrat pogoduju nastanku migrene. (Nekolicina lijekova uzrokuje smanjenje magnezija u tijelu, to su estrogeni, estrogenske kontracepcijske pilule, neki dijuretici).

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazuje da kod uzimanja 600 miligrama magnezija jednom dnevno u toku tri mjeseca, dolazi do smanjenja učestalosti migrene za 42%. Najbolji izvori magnezija su cjelovite namirnice kao što su integralne žitarice, orašasto voće, sjemenke, leguminoze, suhe šljive, suhe smokve, zeleno lisnato povrće, kvasac, sir i kozice. Ukoliko želite koristiti suplemente magnezija, koristite 600 mg, uzimajući ga u dvije dnevne doze. Potrebno je uzeti magnezij citrat koje tijelo bolje apsorbira. Uzimanje više od 350 mg magnezija u jednoj dozi može uzrokovati proljev.

Željezo i mangan – nastanak migrene vezan je za nenormalan omjer željeza i mangana, a koji oba utječu važne jetrene funkcije uključujući hormonalnu ravnotežu, metabolizam glikogena, proizvodnju hemoglobina i druge. Visoka razina i željeza i mangana, može sudjelovati u nastanku klasičnih simptoma migrene, dok će omjer željeza naspram manganu određivati lokaciju migrene (lijeva ili desna strana). Mangan je esencijalan mineral u tragovima koji se prvenstveno koncentrira u kostima, jetri, pankreasu i mozgu. Mangan ulazi u niz enzima koji su neophodni za normalno funkcioniranje tijela. Ako se radi o slučaju povišenog željeza, svaki njegov antagonist kao što su cink, magnezij, vitamin B2 i vitamin E, učinkovito će riješiti migrenu, čak i doniranje krvi može smanjiti bolne simptome. Mangan se može sniziti unosom kalcija, kalija, vitamina B6 (oprez pri korištenju) i vitaminom C.

Izvor:
Beck L.: The Complete A-Z Nutrition Encyclopedia, 2010.

 

~ Preporučeni proizvodi ~
Calitiva_Stress_Management                   Calivita_Magnezij_B6                      Enzyatic_Therapy_Vitamin_B2
Stress management
     Magnezij, cink + B6     Riboflavin B2 400 mg

 

Prati N.com