Mladi kravlji sir

Print Friendly, PDF & Email

 

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

27.06.2006. – Mladi kravlji sir je dio naše tradicionalne prehrane, osobito važan u krajevima sa stočarskom tradicijom. Dobiva se kiseljenjem mlijeka već stoljećima, u Europi, Aziji i Americi. Jede se samostalno, ali i u različitim kombinacijama. Može se jesti sam ili uz dodatak vrhnja ili kajmaka, kao dio slanog obroka, u kombinaciji sa salatnim povrćem ili lukom, ali i u kombinaciji s voćem.

Postoje razne varijante ovog sira, ali on je uglavnom blago slan, grudast mekani sir. Još uvijek sadrži dobar postotak vode, znači da ima manje masti, pa je tako dobar izbor za lagan ali zasitan mliječni obrok.

Danas na tržištu imamo vrste koje imaju krupnije ili sitnije grudice, odnosno veći ili manji stupanj homogenosti odnosno zrnatosti. U posljednje vrijeme je popularan tzv. zrnati sir, koji je zapravo isti po sastavu kao i obični kravlji mladi sir koji je u polukremastom stanju. Postoji više različitih vrsta prema sadržaju masti. Sve vrste dolaze u slanoj ili klasičnoj nesoljenoj varijanti. Postoje i varijante kada je mladi sir tiskan u kalupe, ali je takav obično malo odstajao i dolazi u određenom stupnju zrenja.

U procesu dobivanja sira, prva faza kod kiseljenja mlijeka je odvajanje grudica (gdje se sakupljaju mliječna mast i lipofilni proteini t) od sirutke (tekući dio mlijeka). Grudice se tada blago griju i cijede od sirutke. Sir je tada homogeniziran i spreman za jelo, bilo s dodacima ili vrhnjem.

Kupovina i čuvanje

Mladi kravlji sir je prilično kratkotrajan i podložan kvarenju. Nastojte ga uvijek iskoristiti u 5 dana od kupovine, iako u hladnjaku može potrajati i do 7 dana. Kada kupujete mladi kravlji sir kod “kumica” na tržnici, obratite pažnju na njegovu svježinu (miris), konzistenciju (prevodenast), čistoću (bez crnih nečistoća ili drugih boja osim bijele) i općenitu higijensku sliku osobe od koje kupujete. Nikada ne kupujte sir po vrućini, i ne puštajte ga da odstoji u autu dok obavljate ostatak kupovine. Kravlji mladi sir možete kupiti na tržnici (uvijek nastojte da to bude u mliječnom odjelu, a ne na otvorenom ili na suncu), ali i u svakoj trgovini, među ostalim mliječnim proizvodima.

Mladi sir je odličan i lagan mliječni obrok. To je dobar izvor proteina, koji se u obrok može uklopiti na veliki broj načina. Tako imamo vrlo prilagodljiv i kulinarski iskoristiv izvor proteina i kalcija – sam, u salati, zapečen ili u sendviču, primjerice. Po okusu i težini izvrsno se može kombinirati s različitim svježim povrćem i začiniti širokom paletom začina. Mladi luk, paprika, rajčica, ili voće poput ananasa, breskve, trešanja ili bobičastog voća čine mu sjajnog partnera. Može se hladiti, grijati, peći, odlično punilo.

Nutritivni sastav 1 šalice kravljeg sira, 226 g

Energetska vrijednost: 203 kcal
proteini: 31 g
ugljikohidrati: 8.2 g
ukupna masnoća: 4.4 g
vlakna: 0 g

Mladi kravlji sir je osim kalcija (155 mg), dobro istaknuti i kao odličan izvor selena (23 mcg) i riboflavina (0,4 mg).

 

Prati N.com