Mršavljenje i Atkinsova dijeta

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Visoka sam 1.68 i imam 59 kg. Inače imam 55kg, i osjećam se fit, poletna i sada tih 4kg viška mene izluđuju. Po sebi osjećam da je to sve nakupljena tekućina kao što ste naveli u jednom članku. Krenula sam na atkinsovu dijetu prije nepunih tjedan i po, ali kako je to bilo vrijeme blagdana nisam uspjela. Iz iskustva vidim da ta atkins dijeta zaista djeluje upravo kod moje susjede. Ona je naime striktno jela samo meso i jako je smršavila. Moram napomenuti da je to provodila prije godinu dana, i sad jede normalno sve, ali kilogrami se ne vraćaju, dakle i obujam stomaka se smanjio uvelike, i ona je na istoj kilaži. Sveukupno je smanjila 20 kg. Ja mislim od sutra krenuti, ne jedem kruh, tjesteninu, krumpir, šećer odavno ne koristim, samo tako striktno samo meso, ja to ne mogu, molila bih Vas da mi preporučite dijetu koju smatrate najpogodnijom i da se tom hranom zaista skidaju kilogrami. Ja volim pahuljice, žitarice, ali to sve ne ide u korist dijete jer sadrži mnogo ugljikohidrata. I da, zanima me kako to tijelo funkcionira (tj. mršavi ako unosiš zaista malo do 25 grama ugljikohidrata dnevno), a ne pazi se na masnoće, a tako je djelotvorno, pa si ne mogu priuštiti čak ni dvije jabuke u prvih tjedan dana. – Laura

Odgovor

Što se tiče Atkinsa, ako koristite tu redukcijsku dijetu, neka bude kratkotrajno, ne više od dva mjeseca, za koje vrijeme biste trebali izgubiti 4 kilograma. Svakako radite na tome da paralelno i vježbate.

Atkinsova dijeta je dosta teška za praćenje na duže periode, i relativno nezdrava jer se unosi previše životinjskih proizvoda. Svakako bolja redukcijska dijeta je prehrana u zoni, koja vam dozvoljava konzumaciju mnogo više niskokaloričnog voća i povrća u kombinaciji sa proteinskim namirnicama, a dozvoljena je i konzumacija žitarica i proizvoda (zobenih pahuljica, kruha, tjestenine – u malim količinama).

Vaš indeks tjelesne mase je 20,9, stoga ne pretjerujte sa redukcijskim dijetama.

2005. godine provedena je prva kontrolirana studija nisko-ugljikohidratne atkinsove dijete (objavljeno u Annals of Internal Medicine), te je zaključeno da do smanjenja težine dolazi zato jer je ukupan unos energije smanjen u prosjeku za 1000 kcal. Kada se u prehrani dozvoljava upotreba mesa, proteina i masnoća, izgleda da subjekti spontano smanjuju kalorijski unos. Također, kada se osobe prejedaju, često to čine sa ugljikohidratnom hranom koja vrlo lako povisuje tjelesnu težinu. Svih deset osoba koje su sudjelovale u navedenom istraživanju bile su obezne sa dijabetesom. U vrijeme redukcijske dijete boravile su u bolnici tako da su znanstvenici mogli točno mjeriti što su konzumirali. Osim što su smanjile tjelesnu masu, na kraju dijete im se poboljšala razina šećera u krvi i inzulinska senzitivnost, a smanjen kolesterol i trigiliceridi.

 

Prati N.com