Mršavljenje u TV emisiji Scientific American

Print Friendly, PDF & Email

 

 

11.10.2004. – U jednoj od epizoda popularno-znanstvene emisije Scientific American Frontiers obrađena je tema o načinima smanjenja tjelesne težine. Za navedenu epizodu pod naslovom “Losing It”, izrađeno je malo istraživanje različitih metoda mršavljenja, te su prikazani rezultati stvarnih osoba na različitim tipovima dijeta.

Na test se prijavilo 10 volontera koji su tijekom 6 mjeseci slijedili specifične planove prehrane, a u dva slučaja je kao metoda za skidanje viška kilograma poslužila je gastrična bypass operacija. Međutim treba napomenuti da stručnjaci smatraju da minimalni period za dobivanje vjerodostojnih znanstvenih podataka iznosi godinu dana, tako da ova Scientific-ova studija može poslužiti kao orijentacija koju dijetu eventualno primijeniti.

Sudionici su tijekom 6 mjeseci, na videozapisu bilježili svoja razmišljanja, doživljaje, kako se osjećaju, koje nedostatke susreću u praćenju pojedinog programa i da li misle da će moći dugo koristiti takav plan prehrane. Evo rezultata:

Ime Početna težina Plan mršavljenja Rezultati
Amy, 30 god 128 kg gastrična baypass operacija smršavila 73 kg; četiri mjeseca nakon operacije prvi put se uputila shopping za odjeću normalne veličine
Rodney, 59 god 138 kg gastrična baypass operacija smršavio 49 kg; prihvatio da ima problem s hranjenjem, postao je više otvoreniji prema drugim osobama
Eric, 32 god 128 kg brojenje kalorija smršavio 6 kg; više ne pije 2 lit gaziranog pića svakoga dana
John, 41 god 104 kg Atkins-ova dijeta dobio na težini; odustao od programa
Kathy, 46 god 66 kg eDiets online dijeta smršavila 8 kg; naučila bolje prehrambene navike
Tom, 46 god 83 kg eDiets online dijeta smršavio 5 kg; naučio bolje prehrambene navike
Marcy, 48 god 78 kg Weight Watchers dijeta smršavila 10 kg; počela se redovno baviti fizičkom aktivnošću
Alan Alda*, 66 god 78 kg Weight Watchers dijeta smršavio 8 kg; više ne koristi tablete za tlak
Wendy, 31 god 76 kg mediteranska dijeta dobila na težini; shvatila je da ima dugotrajan problem prekomjernog hranjenja
Robin, 47 god 99 kg prehrana u zoni smršavila 18 kg; priključila se softball ekipi

*Alan Alda je voditelj emisije Scientific American Frontiers. Poznat kao jedan od glumaca iz serije MASH.

Kratak opis navedenih metoda

– Gastrični baypass – Spada u grupu malapsorptivnih operacija koje količinski smanjuju unos hrane i nutrijenata, preporučuje se isključivo kod visokog stupnja obeziteta (ITM veći od 40, te osobe s ITM između 35-40 radi zdravstvenih komplikacija, kao kardiomiopatija). Premoštenjem smanjenog želuca s donjim dijelom tankoga crijeva, hrana brže napušta želudac, te zaobilazi veći dio probavnog sustava. Kao rezultat drastično se smanjuje energija te nutrijenti koje tijelo apsorbira. Gubitak na težini je brz i traje do dvije godine. Komplikacije su moguće u 10 do 20% osoba, koje trebaju na dodatne operacije.

– Brojanje kalorija – Zasniva se principu da se mršavljenje događa kada se u tijelo unosi manje kalorija od onoga sto se troši.

– Atkinsova dijeta – Nisko-ugljikohidratna dijeta, bazira se na teoriji da će smanjenjem unosa ugljikohidrata doći do veće potrošnje tjelesne masti. Dijeta ima 4 faze: u prvoj fazi, indukciji (traje 2 tjedana) konzumira se samo 20 g ugljikohidrata, uglavnom povrća, da bi nastalo stanje ketoze. Druga faza je smanjenje težine kada se u prehranu lagano dodaju ugljikohidrati dok se ne dobije kontinuirano smanjenje tjelesne težine. Treća faza je pre-održavanje, u kojoj se još podižu ugljikohidrati, a četvrta faza – održavanje. Vrlo malo se troši visokorafinirana hrana, kruh, tjestenina, žitarice. Koriste se suplementi. Atkinsovom dijetom se unosi visok udio masnoća, pogotovo zasićene masne kiseline koje utječu na kolesterol i povećavaju rizik od bolesti srca. Ne postoje dugoročne studije Atkinsove dijete, ne preporučuje se korištenje više od 6 mjeseci.

– eDiet online dijeta – Provodi se putem Interneta, uključuje i fizičku aktivnost. Za određenu mjesečnu uplatu izrađuje se osobni plan prehrane, koji mogu biti vrlo različitog oblika. Osobni plan omogućuje izradu tjednih menu-a, recepata i shopping lista namirnica, a polaznici sudjeluju u on-line mitinzima i grupama za podršku, redovno dobivaju savijete za vježbanje, i ostale stručni savjete.

– Weight Watchers – Internacionalni program koji postoji oko 40 godina. Prema Weight Watchersu, svaka hrana ima bodovnu vrijednost, ovisno o broju kalorija, gramima masti ili gramima vlakana. Članovi mogu konzumirati svu hranu, dokle god su u zoni dnevno dodijeljenih bodova. Vježbanjem se broj bodova smanjuje. Početni zadatak je smanjenje 10% ukupne tjelesne mase. Članovi također sudjeluju na tjednim sastancima.

– Mediteranska dijeta/prehrana – Prehrana naroda Mediterana, uglavnom se najviše koristi voće i povrće, cijelo zrnate žitarice, grahorice, sjemenke, riba, te maslinovo ulje. Mliječni proizvodi se korite umjereno, meso i mesni proizvodi rjeđe. Umjereno se koristi vino, a potiče se fizička aktivnost.

– Prehrana u zoni – U ovom načinu prehrane udio ugljikohidrata, proteina i masti se održava na razini od 40-30-30. Većina ugljikohidrata dolazi iz voća i povrća, masnoće bi trebale biti mononezasićene (maslinovo ulje). Koriste se suplementi omega-3 masnih kiselina i promovira se fizička aktivnost. Budući da je smanjen unos kalorija, stručnjaci pretpostavljaju da dolazi do nedovoljnog unosa nutrijenata. Drugi tvrde da, ukoliko se adekvatno prati, može biti zdravi način prehrane.

 

Prati N.com